Foto: Alia Serban
Italienske kjøttboller med poteter og erter
Quanto basta betyr omtrent så mye som trengs, så mye du vil eller det du synes er nok. Med det utgangspunktet lærer Oliver Ingrosso deg sine beste teknikker og metoder for å lage god, autentisk italiensk mat. Her finner du ikke eksakte mengdeangivelser, men lærer å stole på din egen smak.
I de italienske kjøttbollene møtes svensk og italiensk husmannskost. Italienske kjøttboller med mye smak sammen med smørpoteter og erter og attpåtil brunet smør på toppen – veldig godt! Hvis du har ricotta, anbefaler Ingrosso å ha litt i karbonadedeigen.
Denne oppskriften egner seg også godt til de langtidskokte ertene som du finner oppskrift på i boken.
Ingredienser
-
Langbrød eller brødrasp
-
Melk, helst hel
-
Løk
-
Hvitløk
-
Frisk basilikum
-
Frisk persille
-
Fennikelfrø
-
Karbonadedeig
-
Chiliflak
-
Salt
-
Svart pepper
-
Egg
-
Parmesan
-
Pecorino
-
Poteter
-
Grønne erter, frosne eller friske
-
Smør
-
Olivenolje
-
Salt
-
Svart pepper
-
Persille
Fremgangsmåte
-
Skjær brødet i små biter og legg det i bløt i melken. Rør om og la det stå til det er som en tykk grøt.
-
Finhakk løk og knus hvitløk. Hakk basilikum og persille. Knus fennikelfrøene, eventuelt i morter.
-
Bland karbonadedeigen med fennikelfrø, chiliflak, salt og pepper
-
Bland deretter inn egg og rør kjapt sammen til deigen henger sammen.
-
Bland inn det bløtlagte brødet, løk, hvitløk, basilikum, persille, revet parmesan og pecorino og litt olivenolje. Farsen skal være ganske fast.
-
Prøv gjerne å steke litt farse for å se om du trenger å justere salt- eller kryddermengden.
-
Sett farsen i kjøleskapet en stund, kortere eller lengre, avhengig av hvor mye tid du har.
-
Form farsen til kjøttboller og stek dem i olivenolje til de har fått fin farge.
-
Skrell potetene og del dem i fire. Kok dem i saltet vann til de er på grensen til gjennomkokt.
-
Kok ertene raskt, de skal fremdeles ha litt tyggemotstand.
-
Brun smør: smelt i en kjele på middels varme. Når det begynner å boble, visper du et minutts tid til smøret begynner å få en nøtteaktig duft. Ta det bort fra varmen.
-
Ha potetene over i en sauterpanne sammen med litt av kokevannet. Vend dem rundt med olivenolje og smør til de er blanke.
-
Tilsett ertene og fortsett å vende. Smak til med salt og pepper.
-
Finhakk persille og ha det oppi.
-
Server kjøttbollene med poteter og erter. Ringe over brunet smør.
Tips! For å få god smak på det brunede smøret skal du ispe kraftig akkurat når det begynner å bli brunt.