Bruk opp ribberestene i jula

Det er fort gjort å bli brennende inne med rester i jula. Og når du er lei av saus og rødkål er det bare å se østover. I boka Alt asiatisk gir Elisabeth Le deg alle oppskriftene og triksene du trenger for å lykkes med asiatisk mat hjemme.

Kjøp boka
  1. Alt asiatisk
    Alt asiatisk
    Innbundet
    Tilbudspris 349 kr Før 399 kr
    På lager

Gua bao – bao buns med soyaglasert svinekjøtt

Min versjon av bao buns lages med en mørk og klebrig soyasaus, saftig svinekjøtt og friske grønnsaker, og er en klar favoritt hos oss – de er både enkle og raske å lage.

Oppskriften gir 6 bao, og tar cirka 1 time 20 minutter å fullføre (1 time går med til å sylte gulrøtter).

Du trenger:

  • 2 nakkekoteletter, eller rester av juleribbe
  • 1 ss olje til steking
  • ½ ts pepper

Saus:

  • 1 ss lys soyasaus
  • 1 ss mørk soyasaus
  • 1 ss flytende honning
  • ½ ss østerssaus
  • 1 ts sesaomolje
  • ¼ ts salt

Syltede gulrøtter:

  • 1 stor gulrot, ca. 200 g i strimler.
  • 3 ss hvit eddik (5%)
  • 1 ½–2 ss sukker
  • 1 klype salt

Tilbehør:

  • 6 bao buns (se oppskrift lenger ned på siden)
  • Agurk i tynne skiver
  • Koriander/hakket vårløk
  • Ristede sesamfrø

Slik gjør du:

  1. Skjær gulrøttene i så tynne strimler du klarer, ca. 5 cm lange. Bruk et mandolinjern hvis du har det. Bland sammen eddik, sukker og salt, og legg gulrøttene til sylting i blandingen i minst 1 time. Dette kan du godt lage dagen før. Rett før servering klemmer du av det overflødige vannet.
  2. Fjern beina på nakkekotelettene/ribberestene og kutt dem i lange strimler, på ca. 2 x 5 cm. Varm olje på middels høy varme i en stekepanne og spre kjøttet utover. Stek i ca. 2 minutter på hver side.
  3. Bland sammen sausen i en bolle, hell den over kjøttet og skru ned varmen litt. La det trekke i ca. 5 minutter til kjøttet blir gjennomstekt, og vend kjøttet jevnlig underveis.
  4. Damp baoene i en bambusdamper eller andre typer dampkokere slik at de blir ferdig samtidig med kjøttet. Brett opp baoene og fjern bakepapiret i midten, og smør litt av sausen på begge innsidene. Legg i kjøtt, syltede gulrøtter, agurk og koriander. Topp gjerne med litt ristede sesamfrø.

Bao buns – grunnoppskrift

Bao buns har vært trendy lenge, disse dampede bollene er kjent for å være ekstra myke og luftige. Fyllet kommer i mange ulike varianter – her er det bare fantasien som setter grenser. Min grunnoppskrift gir deg silkemyke og gode bao buns hver gang.

Oppskriften gir 6 bao buns og tar cirka 1 time og 30 minutter å fullføre.

Du trenger:

  • 250 g hvetemel
  • 1 ts sukker
  • 1 ts tørrgjær
  • ½ ts bakepulver
  • Ca. 1 ½–1 ¾ dl lunkent vann
  • Bakepapir: klipp 6 halvmåner på ca 9x9 cm

Slik gjør du:

  1. Bland mel, sukker, tørrgjær og bakepulver i en bolle. Fuktigheten i melet avgjør hvor mye vann du skal ha, så hell i litt av gangen og rør slik at deigen samler seg. Kna deigen slik at den samler seg til en rund bolle. Dekk bollen og la deigen hvile i 15 minutter.
  2. Strø litt mel på kjøkkenbenken og kna deigen godt til den blir jevn og fin, i ca. 2–3 minutter. Fordel deigen i seks like store emner.
  3. Kjevle hvert emne ut til en lang oval på ca. 17 x 9 cm. Legg det utklipte bakepapiret på den ene siden av deigen og brett den andre siden over, slik at de overlapper. Gjenta prosessen med alle emnene. Dryss på litt mel på et brett og legg over baoene. Dekk brettet og sett det til heving ved et lunt sted i ca. 30–40 minutter.
  4. Damp dem i en bambusdamper eller andre typer dampkokere i 12–14 minutter.
Elisabeth Le

Elisabeth Le

Elisabeth Le (f. 1994) driver den populære bloggen og instakontoen Alt asiatisk. Hun ga i 2021 ut den bestselgende kokeboken Alt asiatisk.
Les mer