Villmarksgensere

Strikk tykke og gode gensere med den riktige villmarkslooken. Dette er gensere som holder deg varm og tørr på korte og lange eventyr, uansett vær.

Tekst: Linka Neumann

Friluftsliv og hunder har alltid vært en stor del av strikkedesigner Linkas Neumanns liv, og hun er opptatt av å lage strikkegensere som ikke bare ser tøffe ut, men som også tåler mye vær og vind. Derfor er de strikket i robust og slitesterk ull fra norske og islandske sauer.
Hennes Villmarksgenser har fått være med eventyrere og friluftsfolk på strabasiøse turer i skog og fjell - og på ekspedisjoner i Canada og på Mount Everest.

Fra forordet

For fire år siden flyttet jeg og de to hundene mine til Røros for å jakte på nye eventyr. Jeg hadde ingen anelse om hvordan dette valget skulle endre livet mitt.

 På sykehjemmet der jeg jobbet, strikket absolutt alle, både pasienter og ansatte. Jeg hadde ingen erfaring med strikking med unntak av et skjerf som barn. Da jeg så de nydelige strikkeplaggene, blusset motivasjonen for å strikke opp. Jeg bestemte meg for å strikke en Mariusgenser, og sånn ble lidenskapen for strikking og håndarbeid tent. 

Hunder og friluftsliv har vært en stor del av livet mitt siden jeg var liten, og jeg fikk min første husky da jeg var ni. Jeg vokste opp ikke så langt fra hjemmet til den kjente eventyreren og hundekjøreren Helge Ingstad. Der tilbrakte jeg mesteparten av tiden jeg ikke var på skolen, og jeg lærte hundekjøring og fikk oppleve det norske skoger har å by på. I dag er villmark og dyrene som holder til der en av mine største inspirasjonskilder. Skog, mark og dyr tar pusten fra meg hver eneste dag, og det er derfor naturlig at plaggene jeg designer, skal kunne brukes ute i vær og vind! 

Den første genseren jeg designet, var Villmarksgenseren. Det er litt rart å tenke på at denne genseren kanskje blir den mest populære genseren jeg noensinne kommer til å designe. Jeg kjenner en enorm stolthet og blir varm innvendig hver gang jeg ser noen som strikker mine plagg! 
Folk som er mye ute på tur, trenger slitesterke kvalitetsplagg, og kvalitet er noe jeg er svært opptatt av. Når jeg først blir opptatt av noe, blir jeg helt oppslukt, og jeg har brukt mye tid på å teste ulike garnkvaliteter. Garnene som er brukt i denne boken, er fra norske og islandske sauer. Slitesterkt, robust garn som tåler tøffe vintre og friske somre. 

Da jeg hadde strikket i to år, startet jeg instagramprofilen@valleyknits fordi jeg ønsket å dele bilder av det jeg holdt på med. Dette åpnet mange muligheter for meg. I august 2018 ble jeg kontaktet av forlaget som lurte på om jeg ville utgi bok. Det sa jeg selvfølgelig ja til, selv om jeg syntes det var skummelt å skulle samarbeide med noen om det som til da bare hadde vært «mitt». Det viste seg fort at denne tilliten ga meg et lite push og mer selvtillit – og snart løp kreativiteten løpsk!

Det ligger mye arbeid bak hvert eneste design. Utallige timer med strikking og grubling over fargekombinasjoner og valg av garn. Og ikke minst har det blitt rekket opp ganske mange masker underveis. 

Jeg er stolt av å kunne dele designene mine med dere. Jeg håper dere liker plaggene og blir inspirert til å strikke. 

Tusen takk og lykke til!

Linka

Om garn

Siden plaggene jeg strikker må tåle vær og vind, bruker jeg utelukkende ubehandlet norsk og islandsk ull fra norske og islandske sauer. Nordisk ull er robust og slitesterk – og den er kortreist. 

De islandske garnene, Álafosslopi og Léttlopi, inneholder både dekkhår og underull og er derfor vannavstøtende og utrolig varme. De andre garnene jeg har brukt i denne boken, er fra norske sauer. De fleste norske garn inneholder kun underull og består av lange svært, slitesterke fibere som tåler mye bruk. 

Jeg er spesielt glad i pelsullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Alle fargene i pelsullgarnseriene (Blåne, Tinde og Sølje) er farget på sauens naturlige gråfarge. Garnet blir derfor melert og får en utrolig fin glans. Ull fra pelssau er også veldig mykt og godt! 

De norske garntypene som er brukt i denne boken er:

 • Rauma 3 tr strikkegarn (22 masker på 10 cm)
 • Vamsegarn fra Rauma (14–16 masker på 10 cm)
 • Finull fra Rauma (26 masker på 10 cm)
 • Peer Gynt fra Sandnes garn (22 masker på 10 cm)
 • Pelsullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrikk. Kommer i tre tykkelser:
  • Blåne (14 masker på 10 cm)
  • Tinde (22 masker på 10 cm)
  • Sølje (25 masker på 10 cm)
 • Troll fra Hillesvåg Ullvarefabrikk (13 masker på 10 cm)

De islandske garnene som er brukt i denne boken er:

 • Álafosslopi* (13 masker på 10 cm)
 • Léttlopi (18 masker på 10 cm). Strikker du med dobbel tråd Léttlopi tilsvarer det Álafosslopi, fint å vite hvis du finner en farge i Léttlopi som ikke eksisterer i Álafosslopi.

Til deg med sensitiv hud:
Jeg vet at noen syns at ull klør. Ull blir alltid mykere etter vask, og etter bruk så ikke døm ullen før du har skylt opp plagget (bare husk å tørke plagget flatt slik at det ikke strekker seg). Av de norske garntypene jeg bruker i boken, er pelsull det mykeste og det som klør minst.

* Det er to produsenter av dette garnet, de bruker ulike koder og navn på de samme fargene. I boken bruker vi Järbos fargekoder.
 

Om Villmarksgenseren

Inspirasjonen til genseren kommer selvsagt fra min enorme kjærlighet til hunder. Hunder, og da spesielt huskyer, har vært en stor del av livet mitt siden jeg var liten. I dag har jeg to litt sære, men elskverdige hunder. En genser med poteavtrykk var derfor noe jeg ikke bare hadde lyst på, men noe jeg måtte ha.

Det islandske garnet Álafosslopi, som er brukt i denne genseren, består av både dekkhår og underull. Dette gjør plaggene svært varme og vannavstøtende. Dekkhårene reiser seg som en glorie rundt genseren når det regner og snør, og den egner seg derfor ypperlig til å brukes i all slags vær. 

Linka Neumann

Linka Neumann

Linka Neumann (f. 1990) strikker og designer under navnet @linkaneumann. Hennes første bok Villmarksgensere. Varme gensere til friluftsfolk og eventyrere (2019) ble en stor suksess. Hun har også utgitt Villmarksgensere 2. Varme gensere til små og store eventyrere (2020) og Villmarksinteriør (2021)
Les mer

Mønster fra Sy med Vilde

Vilde Berg-Larsen lever av å designe og sy fargesterke kleskolleksjoner. Her vil hun vise hvor enkelt det er å sy fine plagg.

Bøkene til deg som elsker fotball

Fotball er kultur, fotball engasjerer, og fotball må leses om.

Kom i orden

Omsider er januar over, og vi kan alle smykke oss med deltakermedalje for å ha overlevd årets lengste måned.