Kokken og skriveren

den gastronomiske litteraturens historie

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203293665
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Kokebøker har en helt sentral plass i ethvert norsk hjem. Og et blikk i dagens kokebøker viser at de i tillegg til oppskrifter ofte inneholder kulturhistoriske informasjoner, personlige refleksjoner og reiseminner, humoristiske digresjoner og anekdoter. Kanskje det er disse elementene som gjør at kokebøker like gjerne leses i godstolen eller på sengekanten som ved kjøkkenbenken.
I denne boken gir Henry Notaker oss fortellinger om kokekunstneres oppdagelser, om hvordan de enkelte rettene har fått sine navn, om kvinnelige husholdersker i konflikt med hoffkokker, om tyverier og plagiater, om filosofer, politikere, leger og astrologer som blander seg opp i hva folk skal spise. Her får vi se kokebøkene og matbøkene - fulle av informasjon, humor og poesi - i et nytt perspektiv. De lever ikke i en egen lukket verden, men tar alltid opp i seg det som skjer i samfunnet omkring. "Den beste boka om mat som er kommet i år, er Henry Notakers «Kokken og skriveren - den gastronomiske litteraturens historie». Notaker går igjennom kulinarisk pregete utgivelser fra trykkekunstens begynnelse fram til i dag. En fantastisk gjennomgang, spekket med de villeste anekdoter, der alle sider av matens betydning for menneskene berøres ..."
Fredrik Wandrup, Dagbladet

"Henry Notaker opnar og utvidar europeisk litteratur med årets velfødde kokebokhistorie. (...) På elegant vis deler han med oss både sine litteratur- og kulturanalysar og si svært breide lesning."
Arnhild Skre, NRK

"Oppskrifter, bordskikk, nytelse, kokkeyrket, fråtseri, matpoesi og ernæring har også Henry Notaker skrevet 424 sider om i sin nye bok «Kokken og skriveren». Der tar han for seg den gastronomiske historien, så utførlig, overraskende, detaljert, underholdende og kunnskapsrikt, at du ikke trenger å være matopptatt for å bli oppslukt."
Anne-Line Henriksen, Fædrelandsvennen

"... «Kokken og skriveren» er like fullt et veldig forskningsarbeid, og den mest lærde tekst om mat på norsk, noensinne."
Torgrim Eggen, Klassekampen

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2012
ISBN 9788203293665
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 22.10.2012
Emne Faglitteratur Kulturhistorie Litteratur Mat og drikke
Henry Notaker

Henry Notaker

Henry Notaker er kjent for flere kulturprogrammer i NRK, blant annet serien "Gastronomi", bygd på en av hans mange bøker om mathistorie. Han er to ganger nominert til Brageprisen, og en bok om nordisk matkultur utgitt i USA, ble belønnet med Gourmand World Cookbook Award.
Notaker sitter i redaksjonen for det europeiske tidsskriftet Food and History og har vært gjesteforeleser i mathistorie ved flere europeiske universiteter. Les mer