Islandske dikt

Velg format

349 kr
På lager
ISBN
9788203397387
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Islandske dikt er den femte boka i Eggens serie med reisedikt. Hvorfor skriver han reisediktbøker? Hvorfor har han ikke skrevet annet de siste femten årene? Mange diktere skriver reisedikt - men hvem skriver bok etter bok bare med reisedikt?

Reisedikt kan gjerne framstå som versifisert reportasje, eller de hengir seg til nostalgien. Eggens dikt er ikke reportasjer, de er en slags anti-journalistikk, nesten en form for sabotasjevirksomhet. Fordi de ofte vil finne fram til steder der det skjer absolutt ingenting. Eller: Fargene skjer, tiden skjer, et nærvær oppstår. Dikt vokser fram, stemmer stiger ut av landskapet.

Boka er skrevet over den islandske dikttradisjonen, og bruker gamle skaldediktteknikker. Men den er ingen oppvisning i det formelle, ingen avhandling. Den er heller et slags diktlaboratorium. Hva oppstår når du krysser tusenårgamle diktformer med en moderne virkelighet?

«Jo Eggen henter hjem sjø og svovel i sin nye diktsamling om Island. (...) Den fikk meg til å lengte hjem til et land hvor jeg knapt har bodd.» Mímir Kristjánsson, Klassekampen

«Islandske dikt er opne og luftige som grasvollen og tette som torv. (...) Dette er forunderleg rikt og forunderleg dikta.» Sindre Ekreim, Dag og Tid

«I Islandske dikt skaper Jo Eggen sannelig mulige relasjoner, ut av vårt eget til andre landskap (...) Så mange dimensjoner åpner seg, i alle retninger, hos Eggen. Det skjer så klangrikt og samtidig stillfarent, det skjer så sakte og samtidig, med ett, er den underlige lykken der, poesiens vertigo.» Ingrid Nielsen, Krabben, tidsskrift for poesikritikk

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 60
Utgitt 2023
ISBN 9788203397387
Format Pocket
Språk Bokmål
Salgsdato 25.04.2023
Emne Skjønnlitteratur Island Lyrikk
Jo Eggen

Jo Eggen

Jo Eggen (f. 1952) er anerkjent både som lyriker og gjendikter. Han debuterte i 1980 med diktsamlingen Ting og tings skygger, som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han fikk språklig samlings litteraturpris i 2003.

Eggen har utgitt elleve diktsamlinger og tre gjendiktinger. Hans seneste diktsamlinger Stavkirkedikt (2010), Øydikt (2013), Ruindikt (2017) og Dikt om Sverige (2020), har alle reisen som utgangspunkt. Høsten 2023 kom Islandske dikt til svært god mottakelse.

For sitt forfatterskap ble Jo Eggen innstilt til Mads Wiel Nygaards legat 2023, og nominert til Triztan Vindtorn poesipris for 2024. Les mer

Artikler

Dikt om Sverige av Jo Eggen

I sin særegne stil, løfter Jo Eggen den konkrete tematikken til poesi som er vekselvis vakker og politisk, sår og munter, opphøyet og rasende.
Les mer