Gormley

roman

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203265761
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Sommeren 1998 finner den største kunstbegivenheten i Rogalands historie sted.
Den britiske kunstneren Antony Gormley får utplassert hundre jernmenn, hundre avstøpninger av sin egen, nakne kropp, på den mest kjente og mest brukte jærstranden, nemlig Solastranden.
Hundretusenvis besøker Jernmennene. Den omfattende og intense debatten engasjerer hele fylket. Et mangfold av stemmer kommer til orde i det som utvikler seg til en slags kollektiv, eksistensiell krise hvor Rogalands identitet, fylkets sjel står på spill.
For syvende generasjon Gustav Alexander de Ledaal-Zetlitz, en heller reservert kurator ved den lokale kunstforeningen, representerer jernmennene hans livs mulighet. Gustav Alexander er kanskje landets fremste Gormley-ekspert, og nå er hele fylket for første gang i hans lange karriere som kunstformidler, opptatt av det han anser for å være et betydelig kunstverk. Dessuten vil installasjonen på Solastranden innebære et enda tettere samarbeid med foreningens leder, Birgitte Vege. Gustav Alexander dras mot Birgitte slik han dras mot Gormleys jernmenn, inntil kunstinstallasjonen og kvinnen nærmest forenes i en og samme søken.
Men det skal snart vise seg at ingenting forløper slik Gustav Alexander har sett det for seg. For lar det seg gjøre å videreføre den største kunstbegivenheten i Rogalands historie? Kan man holde på en kvinne når man ikke våger, når man skaper henne om til et levende kunstverk - om enn et skjellsettende et - i ens eget liv?
Gormley er en flerstemt roman om Rogaland og om lokal tilhørighet, om en manns motsetningsfylte dragning mot et fylke, mot kunsten, mot en kvinne.
Runar Mykletun debuterte med romanen Repetisjonsøvelse i 2015. Gormley er hans andre roman.

«Mykletun skriver med innlevelse og innsikt om Gormleys kunst.» Espen Hauglid, Morgenbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788203265761
Format Ebok
Språk Bokmål
Bokgruppe 852
Salgsdato 24.02.2020
Emne Romaner Kunstnermiljøer Rogaland 1990-1999 Kjærlighet Skjønnlitteratur
Runar Mykletun

Runar Mykletun

Runar Mykletun er født i 1980. Han jobber til daglig i Cappelens antikvariat i Oslo. Han debuterte i 2015 med romanen "Repetisjonsøvelse". Les mer

Artikler

Antony Gormleys jernmenn

Romanen Gormley er en flerstemt roman om Rogaland, om en manns dragning mot et fylke, mot kunsten, mot en kvinne.
Les mer

Antony Gormleys jernmenn

Romanen Gormley er en flerstemt roman om Rogaland, om en manns dragning mot et fylke, mot kunsten, mot en kvinne.
Les mer