Fra unionsvennenes leir

statsminister Georg Sibbern og hans slekt

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203393440
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Denne boken løfter frem det miljøet og de aktørene som betraktet unionen med Sverige som et udelt gode - de som tapte i 1905.
Gjennom det meste av unionstiden fylte personer tilknyttet Sibbern-slekten sentrale posisjoner i regjeringsapparatet. Unionskongene følte seg trygge på deres lojalitet. Man snakket om Sibbern-familien som et eget dynasti. Fredrik Due, statsminister i Stockholm 1841-58, var gift med den musikalske og omsvermede Alethe Sibbern, som ble en førende skikkelse i Stockholms sosietetsliv. Og Dues etterfølger som statsminister var Alethes bror Georg Sibbern. Han satt i posten gjennom hele 1860-tallet, som regnes som unionens glanstid.
Hvordan var det private, indre liv i disse kretsene? Hvilke kulturelle krav ble stilt for å kunne ferdes i dette miljøet? Hva tok norske embetsmenn og deres familier med seg hjem fra Sverige?

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2022
ISBN 9788203393440
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 06.09.2022
Emne Norge Sverige Politikere 1800-tallet Historie Internasjonal politikk Faglitteratur Biografier 1900-1914

Arild Stubhaug

Arild Stubhaug er født i 1948 i Naustdal i Sunnfjord, og vokste opp på Fitjar. Senere studerte han ved Universitetet i Bergen, der han ble cand.mag. med fagene matematikk, litteraturvitenskap og religionshistorie.

I 1970 debuterte Stubhaug med diktsamlingen "Utkantane", og han har siden skrevet en rekke skjønnlitterære bøker, hovedsakelig diktsamlinger, men også prosatekster. Forfatterens egne lengre reiser omkring i Europa og USA har vært en stor inspirasjonskilde for disse bøkene, som karakteriseres av de sanselige erfaringer og det utpreget lyriske.

I 1996 kom Stubhaug med en stor biografi over matematikeren Niels Henrik Abel, "Et foranskutt lyn". Boken fikk strålende anmeldelser, og forfatteren ble tildelt Brageprisen for faglitteratur. I 2000 utkom Stubhaugs biografi over Norges andre matematiker i verdensformat, Sophus Lie, "Det var mine tankers djervhet". For disse to biografiene ble Arild Stubhaug tildelt Norsk språkråds språkpris for 2001. I 2004 fulgte "Helt skal jeg ikke dø. Conrad Nicolai Schwach, hans liv og erindringer". Biografien "Med viten og vilje" (2007) handler om den svenske matematikkens største personlighet, Gösta Mittag-Leffler, mens forretningsmannen, politikeren og forfatteren Jacob Aall fikk sin biografi i "Jacob Aall. I sin tid" (2013). I 2019 beveget Stubhaug seg over i det 20. århundre med biografien "Stein Rokkan - fra periferi til sentrum". Les mer