Faust

en tragedie

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203372728
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
"Faust" er bygget opp som en tragedie i to deler. Den følger livet til den aldrende vitenskapsmannen Faust, som er besatt av kunnskapstørst og lengsel efter dypere innsikt og personlig utvikling, men som også kjenner sine lyster og søker sanselig tilfredsstillelse. Han inngår et veddemål med Djevelen, Mefistofeles, som skal hjelpe ham å nå sine mål. Det øyeblikk Faust føler seg helt tilfreds og ber tiden om å stå stille, har Mefistofeles rett til å bemektige seg hans sjel.

I tragediens første del får Faust sin ungdom tilbake. Han forfører den unge Gretchen, med alvorlige følger for henne og hennes familie.

I tragediens annen del trer Faust inn i historiens, politikkens og kulturens "store verden", makrokosmos, der vi får møte ham i mange maktposisjoner. Verket avsluttes med kampen mellom djevelen og himmelske krefter.

André Bjerkes berømte gjendiktning er her tilgjengelig i sin helhet, og med innledning og kommentarer av gjendikteren.

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2017
ISBN 9788203372728
Format Ebok
Språk Bokmål
Oversetter André Bjerke
Salgsdato 27.02.2017
Orig. tittel Faust
Emne Klassisk litteratur Skjønnlitteratur Skuespill

Johann Wolfgang von Goethe

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) vokste opp i et borgerlig miljø og fikk en klassisk oppdragelse. Han begynte å studere jus, men kunst og litteratur var hans hovedinteresse. Som 21-åring møtte han den innflytelsesrike forfatteren Johann Gottfried Herder og ved hans hjelp fant han frem til det skapende jegets subjektive følelse som kilden for en ekte diktning. I denne tiden trådte geniet Goethe frem. I 1774 utkom berømte kjærlighetsromanen "Den unge Werthers lidelser", som skulle komme til å utgjøre et høydepunkt i Sturm und Drang-tidens diktning.
Mellom 1773 og 1775 skrev Goethe den første Faust-versjonen, "Urfaust", hvor Sturm und Drang-tidens frihetspatos og sosialkritikk er de bærende elementer. I 1775 tok han imot en innbydelse fra hertug Karl August av Sachsen-Weimar om å komme til Weimar, hvor han ble til sin død. Han ble en ledende embetsmann og arbeidet med veibygging, gruvedrift, hær- og skolevesen og statsfinanser.
Etter hvert følte Goethe rollen som statsmann og dikter som en konflikt og reiste til Italia (1786-88). Inntrykkene og erfaringene fra Italia nedfelte seg senere i boken "Italiensk reise".
Vennskapet med Friedrich Schiller, som ble innledet i 1794 og varte helt frem til Schillers død i 1805, utløste en ny produktiv periode for Goethe. Brevvekslingen mellom de to er et av den tyske klassikens mest verdifulle dokumenter. Schiller oppmuntret sin venn til å arbeide videre med Faust-stoffet og romanen om Wilhelm Meister.
"Wilhelm Meisters læreår" skulle komme til å få betydelig innflytelse på 1800-tallets romankunst og fortsettelsen, den formelt mer fragmentariske "Wilhelm Meisters vandreår", fikk også betydning for det 20. århundrets eksperimentelle roman.
Inntil sin død arbeidet Goethe med sitt store verk om Faust. Første del utkom i 1808, annen del etter hans død. Faust blir hos Goethe symbolet på mennesket som søker den høyeste sannhet. Les mer