Essays

annen bok
Annen tilknytning:

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203355646
 • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
 • Ebøker kan sendes til Kindle
"Essays" er en av de store klassikerne i fransk litteratur og en selvskreven del av Vestens litterære kanon. Hva er det særegne med Montaignes "Essays"? Først og fremst det historisk originale i at forfatteren setter sine egne refleksjoner og sitt eget liv i sentrum for skriftstykkene. "Essays" er ikke en selvbiografisk bekjennelse, heller en øvelse i selvrefleksjon.

"Annen bok" er den som i størst grad dreier seg om Montaignes livserfaringer og selvrefleksjon. Her får vi vite hvordan det føltes å være menneske, et noenlunde privilegert menneske, i overgangen mellom renessanse og barokk. Og det er her hans selvbeskrivelsesstrategi - å skrive (om) seg selv for å nå fram til større selvinnsikt - trer åpent fram. Temaene veksler for øvrig mellom bøker og drukkenskap, mellom grusomhet og ære samt motsetningen og sammenhengen mellom tro og fornuft.

Michel de Montaignes "Essays" (Les Essais) ble opprinnelig utgitt i perioden 1580-1588. De to første bøkene kom i 1580, den tredje i 1588. Montaignes arbeidseksemplar med håndskrevne tilføyelser og kommentarer, det såkalte Bordeaux-eksemplaret, ligger til grunn for de fleste moderne utgivelser av verket, både på fransk og i oversettelser til tallrike språk.

"Det er fristende å foreslå Montaigne som ferielitteratur."
Fredrik Wandrup, Dagbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2013
ISBN 9788203355646
Format Ebok
Språk Bokmål
Oversetter Beate Vibe
Salgsdato 24.06.2013
Orig. tittel Essais
Emne 1500-tallet Essay Faglitteratur Frankrike

Michel de Montaigne

... Michel de Montaigne (1533-1592) var utdannet jurist og innehadde en dommerstilling ved Parlamentet i Bordeaux. I 1570 trakk han seg tilbake til sitt slott Montaigne i Périgord, der han søkte å leve sorgfritt og uberørt av tidens heftige religiøse og politiske strider, i flittig studium av oldtidens filosofer. Han hadde sitt ly i tårnet, hvor han innrettet et stort bibliotek. Der leste han de kjære bøker, tenkte, nøt sin ro og gleden over å være et fornuftig menneske, og der lot han pennen fly over papiret eftersom tankene og bildene fór gjennom hans hode. Således oppstod samlingen Les Essais: en blanding av filosofiske meditasjoner, tekstkommentarer, memoarer og dagbøker. Les mer

Andre i samme serie

 1. Essays
  Essays
  Pocket
  229 kr
 2. Essays
  Essays
  Pocket
  229 kr
 3. Essays
  Essays
  Pocket
  299 kr
 4. Essays
  Essays
  Ebok
  159 kr
 5. Essays
  Essays
  Ebok
  159 kr