Dette har jeg aldri fortalt til noen

noveller

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203358258
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
I novellesamlingen "Dette har jeg aldri fortalt til noen" er ingen innenfor, ingen har funnet sin plass, ingen forstår de sosiale lovene det er vanlig å følge. Her møter vi unge mennesker med mye fortid og lite framtid, som alltid ødelegger for seg selv eller andre.
Hver novelle inneholder situasjoner der hovedpersonene blir stilt til veggs. De blir krenket, de blir brukt, de gjør sitt eget ubehag til andres straff, og de andres straff til egen avgrunn. Men mest av alt søker de etter en forståelse og kjærlighet som ingen er villige til å gi dem, aller minst dem selv.
Novellene til Maria Kjos Fonn inneholder en rå og brutal virkelighet, og hovedpersonenes selvdestruktive, såre og iblant sykelige atferd er gjengitt hensynsløst, presist og usentimentalt. Dette er patologisk realisme med vidd. "Maria Kjos Fonn klinker til med rå noveller og svart humor fra en ny generasjon. (...) Maria Kjos Fonn står frem som et fortellertalent med sans for direkte tale. (...) Hun intensiverer norsk oppvekstskildring og skittenrealisme og kan komme til å hevde seg i sporet etter folk som Lars Saabye Christensen, Jonny Halberg og Cecilie Løveid."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

"Dette har jeg aldri fortalt til noen består av syv korte og stilsikre historier, som alle inneholder hemmeligheter få ville delt med andre. (...) De beste novellene viser et stort forfattertalent. Åpningshistorien, «Edel», er et prakteksempel på en vellykket novelle. (...) det er ingen tvil om at Kjos Fonn virkelig har noe å fare med."
Brynjulf Jung Tjønn, VG

"Maria Kjos Fonn har skrevet et knippe tekster som overrasker og utfordrer. (...) Med novellene sine får Fonn godt fram det både intenst sårbare og hensynsløse ved ungdommens, eller den unge voksnes, blikk på verden. Det er godt skrevet."
Kristin Buvik Sivertsen, Dagsavisen

"Sterk og utfordrende debut (...) I novellesamlingen 'Dette har jeg aldri fortalt til noen' serverer debutanten Maria Kjos Fonn sju språklig og tematisk sterke og uparfymerte tekster, som i hovedsak har et kvinnelig blikkpunkt og ofte handler om kvinners raseri og brutalitet versus deres usikkerhet, sårbarhet og (manglende) omsorgsevne."
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Sterk debut med nådeløse noveller. Maria Kjos Fonns debutnoveller setter en støkk i leseren. På overflaten ligner Maria Kjos Fonns novellesamling en klassisk debutbok (...) Men så fort man begir seg inn i hennes verden, skjønner man at man har å gjøre med et fortellertalent utenom det vanlige."
Ellen Sofie Lauritzen, Aftenposten

"Krafta hos Maria Kjos Fonn er balansen mellom noko ømt noko brutalt i skildringa av einskildmenneskes frykt, desperasjon eller kjensle av utanforskap. Både i tematikk, form og skrivemåte demonstrerer debutanten styrken sin som novellist og plasserer seg fint sjølvsikkert i samtidsnovelletradisjonen med si kledeleg røyst."
Margunn Vikingstad, Morgenbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2014
ISBN 9788203358258
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 19.08.2014
Emne Outsidere Ungdom Skjønnlitteratur Noveller
Maria Kjos Fonn

Maria Kjos Fonn

Maria Kjos Fonn (f. 1990) ble nominert til Tarjei Vesaas' debutantpris og mottok Aschehougs debutantstipend for novellesamlingen Dette har jeg aldri fortalt til noen i 2014.

Romanen Kinderwhore kom ut høsten 2018. Den fikk strålende kritikker, er oversatt til flere språk og ble blant annet nominert til Brageprisen og P2-lytternes romanpris. I 2020 kom Heroin chic, flere anmeldere utropte romanen til en av årets viktigste romaner. Den er også nominert til P2-lytternes romanpris og Natt & Dags Osloprisen. Maria Kjos Fonn har mottatt Tanums kvinnestipend og Mads Wiel Nygaards legat for sitt forfatterskap.

Om Kinderwhore (2018): «Mange har skrevet godt om at det er forjævlig å være ung. Men få har gjort det bedre enn Maria Kjos Fonn.» Trine Saugestad Hatlen, VG, Terningkast 5

Om Heroin chic (2020): «Heroin chic er bokhøstens sterkeste leseropplevelse. Maria Kjos Fonn skriver nådeløst om anoreksi, amfetamin og heroin.» Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv Les mer

Artikler

Utdrag fra Heroin chic av Maria Kjos Fonn

Heroin chic er en roman om et sosialt fall uten noen klar årsak. Om en lidelse som ikke er skitnet til av ytre omstendigheter.
Les mer