Anna

en fabel om klodens klima og miljø

Velg format

149 kr
På lager
ISBN
9788203354502
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Jostein Gaarders nye roman er en fabel om klodens klima og miljø med handling fra både vår tid og fra fremtiden. Vi møter unge Anna i dag og hennes oldebarn Nova i 2082. Da er Jorden ikke lenger den samme.

Anna har alltid hatt et intenst fantasiliv. Men i det siste har hun opplevd at mye av det hun drømmer og forestiller seg, er noe som kommer til henne fra en annen virkelighet, eller kanskje fra en annen tid?
Hun drømmer at hun er sitt eget oldebarn, Nova. I år 2082 har Jorden mistet mye av sin fortryllelse. Havet har steget, store økosystemer er ødelagt, og tusener av plante- og dyrearter er borte. Er det noe oldemor og Nova kan gjøre for at verden kan få en ny sjanse?
Oldemor har den gamle Aladdinringen på fingeren. Hva er den røde rubinens hemmelighet? Kan det være den som får alt til å begynne på nytt igjen? Hvordan kan verden gå i loop?

"Anna" er en historie om hvordan det kan gå med kloden vi lever på hvis vi ikke tar til fornuft og erkjenner vårt ansvar som verdensborgere. "Det er sterkt politisk og intellektuelt trøkk i denne boken. ... En del av det typisk gaarderske er også treffsikkerheten i å ta opp vesentlige temaer i tiden. Med 'Anna' går han rett inn i hjertet av det norske velstands- og velferdseventyret som år for år når nye høyder."
Mette Hofsødegård, Aftenposten

"En veldig viktig bok. ... Gaarder viser sin samfunnskritiske klo i denne fortellingen. Han harselerer finurlig og nådeløst med klimakvotesystemet."
Jostein A. Ryen, Barnebokkritikk.no

"Det finst talrike rapportar om kva som er i ferd med å skje. Forskjellen på desse rapportane og romanen om Anna, er at romanen tek oss dit, til framtida, og konfronterer oss med ein 16-åring som har god grunn til å vere sinna på oss. Det er ei effektiv lekse Anna og lesaren lærer på denne tidsreisa. Forfattaren har skapt eit konkret bilde av kloden og livet her kan sjå ut om 70 år, dersom vi held fram som vi stemner. Det er dette bildet som sit att. Denne romanen er ingen dystopi, han er ein prognose. Kva er eigentleg gale med tendensdikting?"
Marta Norheim, NRK P2

"Brennbart tema, temperert roman. ... Ein bør helst møta romanen med romslegheit, og med auga for humoren, viddet og leikenheten i han. ... Finast synest eg boka er i visse sakprosaparti, som der trongen for ein vidare etikk blir formulert: "Det har levd mennesker her før oss, noen lever nå, og noen skal leve etter oss. Men også de som kommer etter oss er våre medmennesker. Vi skal gjøre mot dem slik vi hadde ønsket at de hadde gjort mot oss hvis det var de som hadde levd på denne planeten før oss.""
Gudmund Skjeldal, Morgenbladet

"Gaarder snakka dei litterære kvalitetane ved romanen så mykje ned, før eg las han, at eg vart positivt overraska. Svært positivt overraska! Nett no er 'Anna' den perfekte ungdomsboka. Den som eg vil at du skal lese."
Mette Karlsvik, Magasinett.no

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå 12-16
Utgitt 2013
ISBN 9788203354502
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 26.02.2013
Emne Skjønnlitteratur Framtid Klimaendringer Romaner Miljøvern
Jostein Gaarder

Jostein Gaarder

Jostein Gaarder er født i Oslo i 1952. Han er utdannet cand. mag ved Universitetet i Oslo, med fagene norsk, idéhistorie og religionsvitenskap. I mange år jobbet han som lærer i den videregående skole, samt ved Fana Folkehøgskole. Han har i tillegg undervist til forberedende prøver i filosofi. Forfatteren er kjent for sine bøker med et filosofisk tilsnitt for barn, ungdom og voksne. Karakteristisk for Gaarders forfatterskap er hans nysgjerrighet og undring over tilværelsens mening og livets mange gåter. Med stor fortellerglede utfordrer han vante tanker og tankemønstre. Han er søkende i sin behandling av vestens kulturarv, og leter stadig etter sammenhenger. Med smittende begeistring og forførende engasjement stimulerer Gaarder til økt interesse for filosofi idet han stiller sentrale spørsmål om oss selv og vår plass i verden. Før den skjønnlitterære debuten med "Diagnosen og andre noveller" i 1986 hadde Gaarder allerede skrevet en rekke lærebøker i religion og livssyn. Det store gjennombruddet kom i 1991 med boken "Sofies verden". Den er oversatt til 63 språk, er solgt i mellom 40-50 millioner eksemplarer - den var verdens mest solgte skjønnlitterære bok i 1995 - og er blitt film, musikal, TV-serie, teater og kunnskapsspill. Også Gaarders øvrige titler som "Kabalmysteriet", "Julemysteriet", "I et speil, i en gåte", "Vita Brevis", "Maya", "Sirkusdirektørens datter" og "Anna. En fabel om klodens klima og miljø" er kommet ut i mange land og har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Gaarder har mottatt en rekke litterære priser, norske som internasjonale. Forfatteren ble i 2005 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden og til æresdoktor ved Universitetet i Dublin, Trinity College. Les mer

Artikler

Julemysteriet - den fineste julekalenderen

Åpne en luke og les et kapittel hver dag. Ta barna med inn i Jostein Gaarders magiske verden med Julemysteriet.
Les mer