Stormen

Bind 1 : en biografi om Edvard Munch

Velg format

359 kr
På lager
ISBN
9788203399961
 • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
 • Ebøker kan sendes til Kindle
Edvard Munch er ikke bare Norges største kunstner, men også den eneste som har erobret en plass i den globale kulturen. Stormen forteller historien om en bråmoden kunstner som etter å ha satt Kristiania på hodet med grensesprengende malerier, inntar det europeiske kontinentet som en provinsiell kraft fra nord.

Første bind følger Munch fram til 1902. Etter en oppvekst preget av sykdom og farsopprør fikk han sitt gjennombrudd med Det syke barn i 1886. De neste årene fartet han rastløst mellom Norge, Tyskland og Frankrike. Fra han tok opp penselen, levde Munch livet som i en storm der kunsten gikk foran alt. Det fikk kvinnene som elsket ham merke. Det samme gjorde familien han hele livet flyktet fra, men uten at han noen gang brøt nervebåndene som bandt dem sammen.

I Stormen. En biografi om Edvard Munch har Ivo de Figueiredo gjennomgått kjente og nye kilder og skrevet et nært og storslagent portrett av den gåtefulle kunstneren og hans tid.

«Stormen gir en følelse av oversikt over første halvdel av et kunstnerliv jeg tror mange av oss kjenner til stykkevis og delt. Det er bare å glede seg til fortsettelsen.» Knut Hoem, NRK (Terningkast 5)

«Fremragende om Munch. (...) Gjennom dette vellet av stoff, myter og tolkningsmuligheter har den dyktige historikeren Ivo de Figueiredo med stø hånd og stor autoritet brøytet frem et livsløp som han tar leseren med på. Han er hele veien tett på sitt objekt, samtidig som han balanserer fint og alltid informativt mellom det intime nærbildet og den bredere historiske og kulturelle bakgrunnen for Munchs liv og virke. (...) Det bare å la seg imponere over Ivo de Figueiredos biografiske oversikt og litterære overskudd. (...) Det er blitt en fremragende biografi, og jeg gleder meg allerede til neste bind!» Sindre Hovdenakk, VG (Terningkast 5)

«Velskrevet, solid og fengslende. (...) Ivo de Figueiredo tar oss tett på Munchs liv og virke som kunstner. Stormen er en velskrevet og fascinerende beretning om et kaotisk liv, et mangfoldig kunstnerskap og en stor maler (...). Marius Wulfsberg, Dagbladet (Terningkast 5)

«Figueiredo viser seg som en veldig god formidler av kunsthistorie og malerisk særpreg og formspråk (...) Historikeren gjør i tillegg grundig rede for den kulturelle og samfunnsmessige konteksten Munch begynte å male i, og som gjorde det mulig for ham å lykkes. (...) Stormen er utsøkt skrevet, og Figueiredo lykkes godt med å formidle Munchs kunstneriske risikovilje samtidig som han beholder den nødvendige avstanden til biografiobjektet. Men mest av alt er boken et spennende byks for norsk litterær sakprosa.» Johanne Elster Hanson, Morgenbladet

«Storartet Munch-biografi. Hver generasjon behøver sin Munch-biografi. Denne kommer til å bli stående langt inn i neste generasjon. (...) Forståelsen for Edvard Munchs oppbrudd fra en pietistisk bakgrunn, og hans egen frihetstrang, er dyp og empatisk. Innsikten i miljø, samtid, skiftende politiske betingelser og lynraskt skiftende trender på kunstens scene, kunne neppe vært bedre.» Fartein Horgar, Adresseavisen (Terningkast 5)

«... et nytt og fascinerende portrett av kunstneren som ung mann. (...) I det hele tatt er dette en biografi som gjør mennesket Edvard Munch tydeligere, uten at kunstneren Edvard Munch skyves i bakgrunnen. Det er ingen liten prestasjon.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Boken gir en glimrende forståelse av hvilke samfunnsstrømninger som førte til at den unge Munch både ble genierklært og latterliggjort. (...) Å besøke Munchmuseet etter endt lesning ble en ekstra givende opplevelse. Jeg studerte de ypperste verkene til unge Munch med fornyet blikk og entusiasme.» Ingrid Åbergsjord, Aftenposten

«Mesterlig om Munch. Stormen er svært godt skrevet. De Figueiredo skriver medrivende, og dveler sjelden for lenge ved aspekter av Munchs liv. Boken er rett og slett et underholdende stykke litteratur. (...) Dette er en særdeles god start på Munch-biografien, det er bare å glede seg til tråden tas opp igjen fra 1902 og fremover i andre bind, som utgis neste høst.» Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv

«Ivo de Figueiredos nye Munch-biografi er en begivenhet (...). Jeg la manuset fra meg bare da jeg måtte. (...) Med flyt, tempo og sans for anekdoter følger biografen den kronisk urolige, stadig mer alkoholiserte kunstneren fra by til by, fra miljø til miljø, fra rom til rom, fra bilde til bilde. (...) Sammen borger ingrediensene for en høyst leseverdig livsfremstilling. Straks jeg var ferdig med Stormen, begynte jeg da også å se frem til neste bind.» Kåre Bulie, Klassekampen

«... dette er en vidunderlig leseopplevelse, den går ned på to dager eller én hysterisk lang en. (...) Det som først og fremst gjør de Figueiredos bok så vellykket, er måten han klarer å koke inn all kunnskapen, tidskoloritten og analysen ned til han kun sitter igjen med det absolutt mest nødvendige. (...) Det later til at Ivo de Figueiredo med Stormen har funnet sin helt egen metode til å gjøre fortida, Munchs liv, familie o...

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2023
ISBN 9788203399961
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 11.10.2023
Orig. tittel Stormen
Emne 1900-1945 Biografier Norge Malere 1850-1899 Faglitteratur Malerkunst
Ivo de Figueiredo

Ivo de Figueiredo

Ivo de Figueiredo er født i Langesund i 1966. Han er cand.philol. med hovedfag i historie og har publisert en rekke fagartikler om okkupasjonstiden, Nasjonal Samling og det norske rettsoppgjøret. Ivo de Figueiredo har også skrevet bind 6 av Fredrikstad bys historie, "Mot et nytt årtusen" (1999).

Sitt gjennombrudd fikk han i 2002 med biografien "Fri mann. Johan Bernhard Hjort - en dannelseshistorie", som han ble tildelt Brageprisen for. Etter dette gikk de Figueiredo i gang med sin stort anlagte Ibsen-biografi "Henrik Ibsen. Mennesket og masken" (2006/2007).

De Figueiredo er dessuten forfatter av ungdomsbøkene "Slipp meg. En bok om Henrik Ibsen" (2006) og "Støv. En bok om Henrik Wergeland", som begge innbrakte ham Kirke- og kulturdepartementets fagbokpris..

I 2010 ga han ut den kritikerroste "Mysteriet Ingeborg Køber", og i 2014 "Ord/kjøtt: Norsk scenedramatikk 1890-2000". Høsten 2016 kom slektshistorien "En fremmed ved mitt bord". Boka fikk strålende kritikker, i sin anmeldelse i Klassekampen skriver Tom Egil Hverven: "Med 'En fremmed ved mitt bord' utvider Ivo de Figueiredo forståelsen av hva sakprosa kan være på norsk. [...] Et av samtidas mest betydelige norske forfatterskap".

Høsten 2023 er Ivo de Figueiredo aktuell med første bind av sin nye biografi "Stormen. En biografi om Edvard Munch". Andre bind kommer høsten 2024. Les mer

Andre i samme serie

 1. Stormen
  Stormen
  Innbundet
  479 kr
  Kommer 11.10.2024
 2. Stormen
  Stormen
  Innbundet
  479 kr
 3. Stormen
  Stormen
  Ebok
  359 kr
  Kommer 11.10.2024