Soveren

skuespill

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203358296
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
"Soveren" danner sammen med "På himmelen" (2000) og "Fortell det ikke" (2009) en trilogi. Hvor tre kvinneskikkelser går igjen under ulike navn fra stykke til stykke. I "Soveren" kommer de til et teater med en idé om en forestilling der Amrita skal spille rollen som seg sjøl. Til slutt blir den beskjedne teaterkonsulent, Tommassen, nedskriver av et drama.
Soveren oppfattes som truende ved å sovne hvor som helst - og han nærmer seg teatret.
"Erling Kittelen har skrevet en treffsikker og alvorlig lek med teaterkonvensjoner. (...) Med 'Soveren' trekker Kittelsen linjen fra det store drama i tragedietradisjon med røtter fra Aiskylos. (...) Teksten er så innholdsmettet at det skulle være en gavepakke for litterære studier. (...) " ... stykket åpner seg i et så uendelig vakkert motstykke i siste del, og løftes oppunder taket. Ja, over taket, da den beskjedne teaterkonsulenten Tommassen bryter ut i en hjerteskjærende klagesang over Amritas forsvinning. Den eneste sammenligningen jeg kan komme på er i Den guddommelige komedie hvor Dante møter Beatrice i Paradiset."
Marianne Solberg, Vårt Land

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2014
ISBN 9788203358296
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 18.09.2014
Emne Skjønnlitteratur Skuespill
Erling Kittelsen

Erling Kittelsen

Erling Kittelsen debuterte med diktsamlingen Ville fugler i 1970 og har utgitt dikt, fabler, romaner, gjendiktninger, en selvbiografisk roman (Stående hukommelse, 2007) og dramatikk. Han har fått mange litterære priser og utmerkelser.

Kittelsens seneste utgivelser er diktsyklusen Diktet løper som en by (2010), romanen Jeg, Jako (2013), skuespillet Soveren (2014), Fredsslutning - Samtale med Edda (2016) og Den gamle (2018). Dikt i samling ble utgitt i 2021.

Kittelsen er kalt motstandsdikter, at han kommer med nødvendig motkraft til vår økonomiserte kultur. Samtidig finner han innganger til mytologi og urgammel erfaring som bærer og viderefører vår menneskelighet.

Det mørkeste sted er der det skjer, midt i verden, sier han. Han peker på det som kan bli framtidas kollektive bilder, det som binder folkeslagene sammen.

Kittelsens anerkjennelse som lyriker strekker seg langt utover Norges grenser, og han får stadig invitasjoner til å presentere sine verk rundt om i verden. Kittelsen reiser mye med sin litteratur. Han har vært en pionér når det gjelder samarbeid med eksilpoeter og har gjendiktet deres lyrikk til norsk. I tillegg har han gjendiktet - sammen med språkeksperter - latvisk folkediktning og klassiske tekster fra persisk, sumerisk og koreansk. Sentralt i forfatterskapet står hans litterære dialoger med egne gjendiktninger av norrøn poesi.

«Erling Kittelsen er en særpreget stemme i samtidslitteraturen. Hans krasse skråblikk på det norske samfunnet er til tider uhyggelig og fascinerende lesning. (...) Kittelsen er en forfatter som skriver utenfor trender. Han henter inspirasjon fra mange ulike sjangere - sagn, fabler, eventyr og muntlig poesi fra ulike kulturområder. Han er først og fremst poet, det merkes i språket, i vakre, fremmede bilder, originale tanker. Gjennom et langt forfatterskap har Kittelsen vist en imponerende vilje til å jobbe med sitt eget uttrykk, uten å la det infiseres av mainstream.»
Liv Mossige, i anmeldelsen av Jeg, Jako, Dagsavisen, 2013. Les mer