Merking

Velg format

Tilbudspris 279 kr Før 319 kr
På lager
ISBN
9788203397264
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
VINNER AV PER OLOV ENQUIST PRIS 2022

"Testen" er en revolusjon - psykologisk, teknologisk og politisk. Den fastslår hvorvidt man har anlegg for empati og medfølelse - eller for umoral og asosial oppførsel. Det opprinnelige målet er å kunne behandle farlige mennesker før de blir farlige, men snart brukes informasjonen langt bredere. Den som vil kan registrere resultatene sine i et offentlig, åpent register. Politikere begynner å smykke seg med beståttmerking, stadig flere bedrifter blir empatisertifiserte. Nabolag og borettslag begynner å reservere seg mot umerkede individer og noen begynner å snakke om testing i allerede i grunnskolen. Snart er det Islandske samfunnet, i romanen satt en gang i nær framtid, et samfunn i dyp splittelse.

Merking er fortalt av fire stemmer: Læreren Vetur som rømmer fra en ekskjæreste som strøk på testen, Eyja som får sparken fra et stort investeringsfirma fordi hun ikke bestod, psykologen Ólafur som kjemper for å gjøre testen obligatorisk for alle, og Tristan, ung aktivist som slåss for retten til ikke å bli testet.

«Knakende god. Islandske Fri?a Ísberg tegner et dystert og burlesk bilde av ei nær framtid.» Jon Rognlien, Dagbladet (Terningkast 5)

«Dystopisk og elegant (...) Isberg har sin originale og høyst spennende vri på hvordan et begynnende totalitært samfunn også behøver troverdige mennesker av kjøtt og blod. (...) Beskrivelsene av et opprør mot en absurd bestemmelse som dømmer folk til utenforskap, er rasende friskt og nifst beskrevet. Slik blir romanen, i en god oversettelse, høyst aktuell... .» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Med denne fabelen frå nær framtid om å finne sin plass i eit økosystem som vaklar mellom det menneskelege og umenneskelege, får islandsk folkelivsskildring eit nytt andlet.» Margunn Vikingstad. Morgenbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2023
ISBN 9788203397264
Format Ebok
Språk Bokmål
Oversetter Tone Myklebust
Salgsdato 20.04.2023
Orig. tittel Merking
Emne Romaner Framtid Skjønnlitteratur Etikk Dystopier Reykjavik
Fríða Ísberg

Fríða Ísberg

Fríða Ísberg (f. 1992) regnes som det største unge forfatternavnet på Island. Hun skriver lyrikk og prosa og er fast bidragsyter til Times Literary Supplement. Hun ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for sin første novellesamling. "Merking" er hennes debutroman. Den vant den islandske bokhandlerprisen i 2021 og flere andre priser.

Les mer