Livets skole

historien om de afghanske kvinnene som risikerer alt for å redde liv

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203256745
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
På en skole på landsbygda i Afghanistan lærer en lege landsbyjentene å redde liv. I det skjulte underviser hun dem i fred og kvinnerettigheter, mens jenteskoler blir bombet og brent rundt dem.

I et land der krigen er ekstra farlig for kvinner, reiser doktor Khadija den farefulle veien til en skole på et sted som syder av Taliban. Skolen utdanner jordmødre, men doktor Khadija lærer også landsbyjentene om fred og kvinners rettigheter. Hun vet at arbeidet kan koste henne livet, men en gammel sorg fra en tidligere krig driver henne fremover.

Elevene hennes har sine egne utfordringer. Nilab, den første jenta i sin familie som kan lese og skrive, skjønner at fremtiden står på spill da Taliban finner ut at hun studerer og truer med å drepe broren hennes hvis hun ikke slutter på skolen. Alle snakker om at ektemannen til Malalai, den smarteste jenta i klassen, har tatt en ny kone i Iran, men at hun ennå ikke vet det. Shagofa har beholdt en klokke dynket i blod som et minne om dagen da hun måtte drepe en mann for å beskytte sin familie, og nå frykter hun at hans slektninger vil hevne seg. De har alle kommet til skolen for å lære å redde liv, men ved å være der risikerer de sine egne.

Rundt dem blir krigen stadig verre mens opprørere og utenlandske soldater kjemper sin siste kamp om området. Jenteskoler blir igjen brent ned. Fryktede nattbrev blir delt ut som trusler til dem som ikke oppfører seg slik opprørerne vil. Og utenfor skolemurene planlegger noen et angrep som får katastrofale konsekvenser.

I "Livets skole" følger Kristin Solberg doktor Khadija og hennes elever i to turbulente år av deres liv og gir et sjeldent bilde av mennesker klemt mellom alle sider i en krig - i det som regnes som verdens verste land å leve i for kvinner. "Kristin Solberg har skrive ei strålande bok med innleving, medkjensle og kritisk sans for detaljar."
Astri Suhrke, Dag og Tid

"Kristin Solberg har gjort eit imponerande stykke arbeid for å presentere kvinner som risikerer eigne liv for å redde kvinner og barn, under forhold vi i Vesten ikkje kan førestille oss. Ho har skrive ei søstersolidarisk historie som gjer inntrykk."
Alf Skjeseth, Klassekampen

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2013
ISBN 9788203256745
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 08.10.2013
Emne Kvinner Krig Faglitteratur Afghanistan
Kristin Solberg

Kristin Solberg

Kristin Solberg (f. 1982) er utenriksjournalist og forfatter. For Gjennom de renes land - Rapport fra Pakistan (2010) ble hun tildelt Internasjonal Reporters Journalistpris. I 2013 fulgte Livets skole - Historien om de afghanske kvinnene som risikerer alt for å redde liv. I 2014 mottok Solberg både Den store journalistprisen og Bjørnsonprisen, og året etter ble hun tildelt Gunnar Sønstebys minnepris. Les mer