Ungdommens kritikerpris til Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller er tildelt Ungdommens kritikerpris for romanen «Flukt».

Elever fra sju juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker for voksne utgitt i 2021. Bøkene ble nominert av en jury fra Norsk kritikerlag. Elevene kåret «Flukt» av Carl Frode Tiller til vinner av prisen. 

 1. Flukt
  Flukt
  Lydbok (nedlastbar)
  189 kr

– Takk til ungdommene i juryen som har bestemt at Flukt skal vinne Ungdommens kritikerpris. Det gjør meg stolt og veldig, veldig glad. Det er storslagent, fantastisk! Kos dere videre i dag. Tusen takk! sa Tiller i en videohilsen til juryklassene under utdelingen på Sentralen i Oslo.

Vinnerboka viser fram usikkerhet rundt egen kjønnsidentitet på en troverdig måte, og hvordan forventning om maskulinitet kan føre til isolasjon og manglende kommunikasjon. Hovedpersonene flykter fra seg selv, og rolleleken fører til slutt til den tragiske døden som boka sirkler rundt. Det skal være rot når man mister et barn, og dette viser forfatteren godt gjennom bokas komplekse komposisjon.
– Juryen

– Ungdommens kritikerpris viser oss, gang på gang, at ungdom tåler og setter pris på en litterær utfordring. Når årets jury forteller om årets leseopplevelser, er det de bøkene de har kjempet med som har festet seg hos dem og som de ønsker å diskutere. Et klart flertall av årets jurymedlemmer har hatt en slik opplevelse av motstand og mestring i møte med Flukt, sier prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les, Petra Helgesen.

Årets juryklasser var:

 • Møre og Romsdal: 3TT1 ved Kristiansund vgs.

 • Vestfold og Telemark: 3STF ved Horten vgs.

 • Viken: VG2 Elektro ved Rud vgs.

 • Vestland: 2MM ved Langhaugen vgs.

 • Rogaland: 2STA ved Sandnes vgs.

 • Trøndelag: 2ST3 ved Charlottenlund vgs.

 • Innlandet: 2IDA ved Nord-Østerdal vgs.

Nominasjonsjuryen har bestått av Thea Baugstø, Leif Bull og Maya Troberg Djuve.

Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller

Carl Frode Tiller (f. 1970) er utdannet historiker. Han debuterte som forfatter i 2001 med romanen "Skråninga", som han blant annet fikk Tarjei Vesaas' debutantpris og P2-lytternes romanpris for og som ble nominert til Brageprisen. I 2003 kom romanen "Bipersonar".
For sin tredje roman, "Innsirkling" (2007), har Tiller fått Brageprisen 2007, Kritikerprisen 2008 og Gyldendals Sultprisen 2008. Boken var dessuten innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris. For samme bok har han også fått EUs litteraturpris - European Union Prize for Literature - som ble delt ut for første gang i september 2009. "Innsirkling" er blitt teater og var satt opp på Det norske teatret vinteren 2011. Romanen har fått sin fortsettelse i "Innsirkling 2" (2010), som også har fått fantastiske anmeldelser, har vunnet P2-lytternes romanpris, var nominert til Bokhandlerprisen og Kritikerprisen og til Nordisk Råds Litteraturpris."Innsirkling 3" (2014) har fått en strålende mottakelse og var nominert til Bokhandlerprisen. I 2017 utkom romanen "Begynnelser".
I 2020 fikk Tiller Doblougprisen.
"Flukt" (2021) er nominert til både Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Carl Frode Tiller er blitt kåret til en av landets ti beste forfattere under 35 år (Morgenbladet 2005), og "Skråninga" ble kåret til en av vår tids beste bøker (Dagbladet 2006). Forfatteren har også skrevet manus til "Skråninga" (Det norske teatret, 2004) og til teaterstykkene "Folkehelsa" (Trøndelag Teater, 2007), og "Kven er redd" (Det norske teatret, 2015). I tillegg har Tiller skrevet noveller og kortprosa for ulike aviser, tidsskrifter og antologier.

Carl Frode Tillers romaner er solgt til 19 land, senest Spania og USA.
Les mer