Slik finner du tid til å lese mer (fem råd som garantert virker)

Opp med hånda om du noen gang har sagt «jeg skulle gjerne lest mer, men jeg har ikke tid».

Skrevet av: Stine Friis Hals

Tidsklemma finnes, og den kan virkelig bite tak og hindre oss i å gjøre det vi liker aller best. Mellom kjøring og henting, mathandling og middagslaging er det ikke mange minuttene igjen. Men frykt ei, vi har funnet ut hvordan du skraper sammen litt tid hver eneste dag til å gjøre det du liker aller best: å lese.

Slik finner du mer tid til å lese:

  1. Utnytt transportetappene: enten du går, kjører bil eller tar tog til jobben kan du skvise inn litt lesing. Gå for ei ebok om du liker å holde det du leser, og lydbok om du vil lese samtidig som du går, eller sitter bak rattet. Et støykansellerende head set holder dessuten alle de irriterende menneskene på bussen litt på avstand, og det er en fin bonus.
  2. Lange kvelder i håndballhallen mens barna trener? Ta med ei bok, finn et hjørne unna de andre foreldrene og dykk inn i en verden langt vekk fra håndballbanen.
  3. Du vet den scrollinga? Sjekk hvor mye tid du bruker på mobilen hver dag, og sett opp en tidssperre på de appene du bruker mest. Da får du et varsel når scrolle-kvota er brukt opp – og det er på tide å finne fram ei bok.
  4. Ha bøker tilgjengelig. På nattbordet, i veska, ved kaffetrakteren, på do. Finn de smutthullene hvor du kan skvise inn en side eller to. Du må ikke lese i fire timer i strekk hver eneste gang, det holder med noen minutter.
  5. Les det du vil! Når du leser akkurat den boka du vil lese, og ikke den som naboen sa du burde lese, så får du også mer lyst til å lese. Enkelt og greit! Les krim, tegneserier, romaner eller barnebøker – og kos deg med det.

Det finnes garantert minutter og timer i løpet av dagen din hvor du kan lese, det handler bare om å se dem. Se at du scroller på mobilen når du står i kø på postkontoret, i stedet for å åpne e-bokappen, eller at du tross alt sitter mye i bilen – og kunne hørt ei lydbok. Når du finner dine smutthull finner du også din lesetid.
 
Trenger du leseinspirasjon? Meld deg inn i Facebook-gruppa vår, Det du må lese, for å møte andre bokfolk.

Bøkene du må glede deg til i 2022

Her er noen titler vi gleder oss til å lese i år.

Utdrag: Syng, gravløse, syng av Jesmyn Ward

Jojo og familien hans herjes av dyp kjærlighet og sterke konflikter. Dette er opprivende, vakkert, kraftfullt og ømt!

9 tips som kan øke barnas leselyst i 2020

Hvordan skal jeg øke leselysten uten å ty til tvang? Her er noen gode tips som har fungert for mine barn.