Bli kjent med Naoise Dolan

Naoise Dolan er født i Dublin, Irland, og bor i London. I godt selskap er hennes debutroman, og romanen er blitt en internasjonal suksess. Den er under utgivelse i flere land. Redaktør Hilde Rød Larsen har slått av en prat med Naoise Dolan, det er også Hilde som har oversatt intervjuet. 

Hva betyr det at hun er godt selskap? Han liker å bruke penger på henne, av og til har de sex. Hvis hun spør hvorfor, sier han at hun er godt selskap. 

I godt selskap er en roman om kjærlighet, klasse, sex og relasjoner i vår tid.

Irske Ava er ferdig på universitetet og har flyttet til Hongkong for å undervise rike barn i engelsk. Hun bor i en kakerlakkbefengt leilighet med noen jevngamle hun ikke finner tonen med. Så treffer hun Julian, som jobber i bankverdenen og har en fancy leilighet helt for seg selv. Han liker å bruke penger på Ava, og noen ganger lar han henne sove over på gjesteværelset. Av og til har se sex også. Når hun spør hvorfor, svarer han at hun er godt selskap. Da Julian drar på forretningsreise til London, treffer Ava juristen Edith. Snart vil Ava være sammen med Edith hele tiden. Men hun forteller ikke de to om hverandre.

I godt selskap finnes også som ebok og lydbok

I godt selskap med Naoise Dolan

Hva var begynnelsen på I godt selskap for deg? Karakterene? En bestemt scene? Et tema du ville utforske?

Alt begynte med en scene der Ava treffer Julian i en bar, men den er blitt strøket. Jeg begynner ikke med noen bakgrunnshistorie for karakterene eller en bestemt tematikk når jeg skriver. Det eneste jeg vil, er å plassere karakterene i et rom og få dem til å snakke. Og så utvikler disse scenene seg langsomt til et plot.

Ava, Edith og Julian – ser du deg selv i noen av dem?

Ikke egentlig, for jeg liker å ha avstand til karakterene, så jeg kan skrive ærlig om dem, og gi dem nok svakheter. Når jeg leser skjønnlitteratur, finner jeg ting jeg kjenner meg igjen i, men når jeg skriver, vil jeg ha distanse til karakterene, så jeg ikke lar dem slippe unna for lett. 

Har det å bo i utlandet forandret synet ditt på ditt eget land?

Jeg liker Irland bedre nå. Vi har en tendens til å være veldig nysgjerrige på andre irer, og før syntes jeg det var klaustrofobisk, men når man er i utlandet, skjønner man at det er for å opprettholde en følelse av samhold og en felles historie. Generasjon etter generasjon av unge irer har emigrert, så vi opprettholder identiteten vår ved å holde oss orientert om hverandre. Det liker jeg, selv om jeg av og til skulle ønske jeg kunne få være litt mer i fred. 

Er det nødvendig for historien at den utspiller seg i Hongkong?

Jeg tror det. Romanen prøver ikke på å gi noe helhetlig bilde av samfunnet i Hongkong, for jeg tror ikke det irske perspektivet kunne ha bidratt til det på noen god måte. Men i den lille boblen Ava befinner seg i – i TEFL-bransjen og utenlandsmiljøet – er det en helt egen dynamikk, som virker inn på hvordan fortellingen utfolder seg. Jeg tror også at perioden den finner sted i, er viktig, i 2016-2017. Dette er etter paraplybevegelsen og før protestbevegelsen som startet i 2019. Jeg tror at plottet ville ha utviklet seg veldig annerledes hvis jeg hadde lagt handlingen til før eller etter dette. 

Ava spør seg selv om hun er en dårlig feminist – hva syns du selv?

Spørsmålet blir behandlet på en fleipete måte i romanen, fordi det som står på spill for Ava, ikke er særlig viktig for noen andre. Det Ava velger å gjøre med privatlivet sitt, forandrer ikke noe for andre kvinner på noen avgjørende måte, selv om det påvirker henne at det er innenfor patriarkatet hun tar valgene sine. Så jeg syns det er et tøysete spørsmål, og det tror jeg at Ava skjønner selv. Et bedre spørsmål ville ha vært hvilke kollektive målsettinger feminismen burde ha, og hvordan vi kollektivt kan bidra til å oppnå dem.     

Hva slags feminist er du – om du da er det?

Jeg prøver å være interseksjonell, å se alle former for undertrykkelse samlet, men det får være opp til andre å vurdere om jeg lykkes med det. Det jeg skriver, har ikke noe bestemt politisk formål, jeg er bare opptatt av de ulike karakterene og interaksjonen dem imellom. 


Når og hvor skriver du?

Jeg jobber på soverommet, for sånn er leiemarkedet i London! Og det kommer virkelig an på kalenderen min – jeg har hatt det veldig travelt det siste året, så jeg skriver stort sett om kvelden, men det er himmelsk når jeg kan skrive hele dagen.

Hvorfor skriver du?

Jeg vet ikke! Fordi jeg liker det, tror jeg.

Hva leser du selv?

Det varierer veldig – avhengig av humøret. Noen av yndlingsforfatterne mine er Zadie Smith, Sayaka Murata, George Eliot, Nella Larsen, Leila Slimani, Oscar Wilde og Evelyn Waugh.

Les et utdrag fra Noise Dolans debutroman I godt selskap her

Kjøp I godt selskap
Naoise Dolan

Naoise Dolan

Irske Naoise Dolan er født i Dublin og bor i London. Hun har studert engelsk litteratur ved Trinity College i Dublin og ved Oxford University. I godt selskap er hennes debutroman. Utdrag fra den er trykket i litteraturtidsskriftet The Stinging Fly. Den er under utgivelse i flere land
Les mer