Harry Hole får egen utstilling på Nasjonalbiblioteket

I Nasjonalbibliotekets nye utstilling kan du følge Jo Nesbøs drikkfeldige, autoritetshatende og intelligente detektiv inn i et skremmende og uoversiktlig landskap. Labyrint. På sporet av Harry Hole utforsker en av de mest populære krimseriene i nyere kulturhistorie. Utstillingen åpnes med en samtale mellom Jo Nesbø og Mímir Kristjánsson torsdag 9. juni kl. 19.

I år er det 25 år siden den første boka om Harry Hole ble utgitt, og til høsten kommer den trettende boka i serien. 

– Harry har utviklet seg gjennom de erfaringene han har høstet i løpet av serien, og sikkert også ved at jeg er blitt 25 år eldre. Det skjer ting med meg som nok reflekteres i Harry Hole. Men Harry som idé og karakter var formet allerede fra første kapittel i Flaggermusmannen, forteller Jo Nesbø.

Jo Nesbøs bøker om Harry Hole er blant de mest populære krimseriene i vår samtid, både i Norge og internasjonalt, og har vært med på å befeste Nordic Noir som en egen sjangerretning innenfor krim. Serien er oversatt til mer enn 50 språk og distribuert i 180 land rundt omkring i verden.

– Harry Hole har tatt plass som en litterær figur i vår moderne kulturhistorie, og romanene har preget både krimsjangeren og populærkulturen vår gjennom de siste 25 årene, sier direktør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket, Eline Skaar Kleven.

– Vi håper også at utstillingen gjennom sommeren vil gi et tilreisende internasjonalt publikum innblikk i deler av norsk kulturhistorie og samfunn gjennom den kjente krimhelten. 

Labyrinten

Forfatter og litteraturprofessor Janne Stigen Drangsholt er kurator for utstillingen. – Byens og samfunnets rolle framtrer som en underliggende struktur i fortellingene, og dette gjenspeiles i utstillingen. Harry Holes etterforskningsmetoder og romanfigurenes egenskaper er også noe vi løfter fram, forteller hun. 

Utstillingens utforming er inspirert av labyrinten som den perfekte modell for en kriminalgåte. Ved å følge den røde tråden vil publikum bli ledet inn i blindgater og nye rom for å utforske karakteren Harry Hole og universet Jo Nesbø har skapt rundt ham. På ferden gjennom labyrinten stilles publikum overfor spørsmål om forbrytelse og straff og om ondskap og skyld, før monsteret åpenbarer seg dypest inne i labyrinten. 

Les mer om Nasjonalbibliotekets utstilling her
Jo Nesbø

Jo Nesbø

Jo Nesbø (født 1960) er en av verdens fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i over 55 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 50 språk. Siden debuten med Flaggermusmannen i 1997 har Jo Nesbø høstet begeistring hos lesere og anmeldere verden over med romanene om etterforskeren Harry Hole. Med utgivelsen av Blodmåne i 2022 teller serien foreløpig 13 bøker. Forfatteren har mottatt en rekke priser, deriblant Riverton-prisen, Glassnøkkelen og Bokhandlerprisen, og vært nominert til den prestisjetunge Edgar-prisen og den britiske CWA Dagger-prisen. Nesbø har også hatt stor norsk og internasjonal suksess med de frittstående romanene Hodejegerne (2008), Sønnen (2014), Blod på snø og Mere blod (2015), familiedramaet Kongeriket (2020) og med de fem barnebøkene om Doktor Proktor.
Les mer