Slik lærer du hunden å være alene hjemme

Etter en lang periode med hjemmekontor vender flere og flere av oss tilbake til jobben. Det er deilig å kjenne på felleskapet blant kolleger igjen, og ikke minst fint å ha noen å spise lunsj med. Men det er ikke like morsomt å gå fra hunden hver dag. Og kanskje har også hunden glemt hvordan det er å være alene hjemme?

Maren og Jørgen Teien Rørvik har gode råd til deg som skal venne hunden til å ha det fint hjemme mens du går på jobb.

Hjemme alene-trening

Vi starter hjemme alene-treningen fra første dag, men det er ikke noe i veien for å starte senere.

Først går vi en tur ute så valpen får brukt energi og får gjort fra seg. Vel inne lar vi valpen få tid til å roe seg litt ned før vi setter den inn i en romslig valpegård (selv store bur er for små for de fleste hunderaser). Der har valpen tilgang til vann, seng/ teppe, tyggesaker og kanskje noen trygge leker (dvs. leker den ikke klarer å bite i stykker).

Valpegården har også noe gulvplass som ikke er dekket av teppe/seng, slik at valpen kan regulere kroppstemperaturen − valper har dårlig temperaturregulering og bruker underlaget til hjelp. Så lukker vi grinden og setter oss for eksempel i sofaen rett ved, slik at valpen kan se oss. Nå skal valpen lære å finne roen selv.

Om den piper og er urolig, så ignorerer vi det. Vi vet jo at den er luftet og har alt den trenger, og vi er rett ved siden av. Det kan være vanskelig for mange valper, men det går seg raskt til. Er valpen veldig urolig, kan du gå inn i valpegården og kose litt med den, og deretter gå ut igjen. Gjenta hvis det ser ut som om det hjelper. Det er aldri feil å roe valpen om den trenger det, men vi anbefaler å gå inn til valpen fremfor å slippe den løs. Valpen må lære seg å finne roen selv på plassen sin.

Neste steg er at valpen er i valpegården mens du gjør ting i huset. Da vil du være mye innenfor og noen ganger utenfor synsrekkevidde for valpen. Ikke lag noe nummer ut av det – hold på med ditt og la valpen holde på med sitt. Etter kanskje en halvtimes tid lufter jeg valpen på nytt, uavhengig om den har roet seg eller ikke, for så å sette den i valpegården igjen.

Når valpen har blitt vant til valpegården, begynner vi å gå ut med søppel eller gjør andre korte ærender. Om du er usikker på hvordan valpen håndterer det, kan du sette opp en videosamtale eller babycall så du ser eller hører valpen. Om valpen blir urolig, så jobb med ro og trygghet mens du er inne, og gi gjerne valpen noe å spise på neste gang du går ut.

NB! Det å lære en valp å være alene hjemme, og det å trene en hund med separasjonsangst, er to forskjellige ting. Alle hunder er ulike, og metoder må tilpasses hvert individ.

Maren Teien Rørvik

Maren Teien Rørvik

MAREN TEIEN RØRVIK er kjent fra NRK-seriene Superhundene, Fra bølle til bestevenn og Valpeskolen. Maren har mastergrad i biologi og etologi med spesialfelt hundeadferd.

De siste årene har hun jobbet fulltid som hundetrener og programleder.

Les mer
Jørgen Teien Rørvik

Jørgen Teien Rørvik

JØRGEN TEIEN RØRVIK jobber som toppleder og coach innen cyber security. Han er hundetrener og holder foredrag, kurs og gir privattimer.
Les mer