Fra gutt til mann

Mannekroppen kommer i tusen former: høy og lav, tynn og tykk, hårete eller nesten hårløs. På vei inn i puberteten aner du ikke hvordan kroppen din kommer til å bli. Det er vanlig å være nysgjerrig, utålmodig og kanskje litt nervøs.

I Gutteboka tar legene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl deg gjennom alt du trenger å vite om puberteten. For unge gutter skal ikke google seg fram til svar på de aller viktigste spørsmålene.

«Perfekt om penis, pung og psyken. Smart, kul og med faglig tyngde. Nok en fullkommen bok fra duoen bak et par av de største boksuksessene de siste årene. (...) For hvis de unge guttene våre leser denne boka, er jeg sikker på at livet blir lettere å leve og verden et morsommere sted.»
– Trine Saugestad Hatlen, VG

Hva er pubertet?

Ordet pubertet kommer fra latin og betyr «voksen» eller «moden». Puberteten gjør deg kjønnsmoden. Det betyr at du kan lage barn en gang i fremtiden, hvis du vil.

I tillegg endrer hjernen seg. Det gjør den for at du gradvis skal kunne løsrive deg fra familien og lære deg å stå på egne bein. Hjernen øver seg på å legge planer og å sette seg mål. Forandringene i hjernen gjør at du på sikt kan ta vare på deg selv og dem du er glad i.

Følelsene dine kan også bli sterkere og vanskeligere å styre i puberteten. Kanskje blir du sintere enn før, mer irritert på foreldrene dine, eller skikkelig forelsket for første gang? Etter hvert får du seksuelle tanker og lyster. Alle disse følelsene hjelper deg med å knytte nære bånd til menneskene rundt deg og er med på å beskytte deg mot farer.

Hva er hormoner?

Puberteten styres av hormoner. Hormoner er små signalstoffer som reiser gjennom kroppen, inne i blodårene dine. De fungerer som beskjeder: Én del av kroppen kan sende beskjed til en annen om at en oppgave må løses. Hormonene bestemmer for eksempel når puberteten skal settes i gang, og når og hvor mye du skal vokse.

Hvordan merker jeg at puberteten er i gang?

Puberteten starter i det skjulte når testiklene, de to kulene i pungen, begynner å vokse. Testiklenes oppgave blir fra nå av å produsere hormoner. Det tar omtrent to år fra de starter å vokse til du kan se at resten av kroppen forandrer seg. Vanligvis er det første som skjer at du får en ny type hår, kalt kjønnshår, rundt roten av penis.

Når kommer jeg i puberteten?

Ingen kan på forhånd vite helt sikkert når de kommer i puberteten. For de aller fleste skjer det når de er mellom 9 og 14 år gamle. Hvis du lurer og vil gjette, er det lurt å spørre foreldrene dine. Kom de tidlig eller sent i puberteten, er det mulig du opplever det samme.

Pubertetens begynnelse er altså styrt av arv, men også av hvordan vi har det. Dersom man for eksempel er alvorlig syk, kan puberteten bli forsinket. Kroppen må nemlig ha overskudd til den store jobben det er å forvandle en gutt til en voksen mann.

Nina Brochmann

Nina Brochmann

Nina Dølvik Brochmann (f.1987) er forfatter og lege. Sammen med Ellen Støkken Dahl står hun bak flere prisbelønte utgivelser. Brochmann og Dahl møttes i studietiden som seksualundervisere og startet fagbloggen Underlivet sammen. Siden har de skrevet den internasjonale bestselgeren Gleden med skjeden (2017), som ble oversatt til 36 språk, og pubertetsguidene Jenteboka (2019) og Gutteboka (2021. Deres TEDx-foredrag The Virginity Fraud, om mytene om jomfruhinnen, er sett over 11 millioner ganger.
Les mer
Ellen Støkken Dahl

Ellen Støkken Dahl

Ellen Støkken Dahl (f.1991) er forfatter og lege. Sammen med Nina Brochmann står hun bak flere prisbelønte utgivelser. Dahl og Brochmann møttes i studietiden som seksualundervisere og startet fagbloggen Underlivet sammen. Siden har de skrevet den internasjonale bestselgeren Gleden med skjeden (2017), som ble oversatt til 36 språk, og pubertetsguidene Jenteboka (2019) og Gutteboka (2021). Deres TEDx-foredrag The Virginity Fraud, om mytene om jomfruhinnen, er sett over 11 millioner ganger.
Les mer