Kampen om sannheten

krigshelten og hans navnløse hjelpere

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203295034
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Dette er den dramatiske historien om to motstandsmenn som arbeidet nært sammen under annen verdenskrig, men som ble bitre fiender: Oluf Reed-Olsen og Arne Borgersen. Reed-Olsen kom til Norge i 1943 som hemmelig agent for britisk etterretningstjeneste. Hans oppgave var å overvåke nazistenes aktivitet på Sørlandet. Han fikk hjelp av Borgersen-gruppen, som foretok en rekke aksjoner og samlet inn store mengder informasjon for Reed Olsen. Flere av medlemmene ble arrestert og torturert av Gestapo, andre unnslapp ved å flykte til Sverige.
I 1944 oppsto en krangel mellom de Reed Olsen og Arne Borgersen. Reed-Olsen ble rasende og sendte et kritisk telegram til London. Han beskrev Borgersen som upålitelig og advarte mot angiveri.
Etter krigen utga Reed-Olsen to bøker om sin egen krigsinnsats. Han ble en offentlig helteskikkelse, mens Borgersen brukte årevis på å renvaske sitt navn. I 1957 trakk Reed-Olsen tilbake alle påstander fra London-telegrammet og ba om unnskyldning. Men unnskyldningen kom lovlig sent - Arne Borgersen var på flere måter en knekket mann.

Boken har etterord av Hans Fredrik Dahl. "Her er det mange stille helter som hadde stor betydning for motstandskampen, uten at de fikk den oppmerksomhet de fortjente etterpå. (...) boken gir utvilsomt ny, troverdig og verdifull kunnskap om motstandskampen lokalt, og ikke minst, mange nye navn."
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen (terningkast 5)

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2014
ISBN 9788203295034
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 16.10.2014
Emne Andre verdenskrig Faglitteratur 1939-1945 Norge

Bjarne Borgersen

Bjarne Borgersen er jurist og leder for konsulentselskapet Borgersen & Partners AS. Han har lang erfaring fra toppledelse i norsk bankvirksomhet og er styreleder og -medlem i en rekke større virksomheter. "Kampen om sannheten" (2014), der han løfter fram innsatsen til den lite kjente motstandsgruppen som hans far ledet under den tyske okkupasjonen av Norge, er hans første bok. Les mer

Christopher Hals Gylseth

Christopher Hals Gylseth er cand.philol. med hovedfag i idéhistorie. Han er forfatter og frilansskribent. Gylseth har skrevet et titalls kritikerroste sakprosabøker, biografier om forfatteren Øvre Richter Frich og avisredaktøren Olav Thommessen samt "Storoksen Arve Solstad og Dagbladet". Les mer