Jeg, Jako

roman

Velg format

149 kr
På lager
ISBN
9788203355752
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
I "Jeg, Jako" bruker Erling Kittelsen sin poetiske og mytiske fortellerform samtidig som han tar opp rusproblemer blant ungdom.

Jeg-personen i romanen havner innerst i en fjordarm på sørvestlandet. Bak seg har han et havari som narkovrak, da han som gutt endte på et loftsrom hvor det bor en gammel mann. Han klamrer seg til vegg, gulv og egne refleksjoner, blandet med frykten for den tause gamle og for at forfølgere skal finne ham.
Midt i abstinensen vokser det fram en indre verden knyttet til figuren Jako, som han lar reise til sine dyrevenner. Denne konkurrerer med rus-dimensjonen. Etter hvert tar han og den gamle turer ut i byen og kommer borti en seanse med helt unge misbrukere som blir ledet til å tro at de trenes opp for å bli observatører av signaler fra det ytre rom. Til slutt skjer noe uforklarlig, som gir jeg-personen støtet til å fortelle det hele. "For Erling Kittelsen er en dikter for dem som foretrekker billedtette, fantasirike, krevende tekster hinsides konsumprosaen i media og standardisert underholdningslitteratur. Det understreker også årets kortroman «Jeg, Jako» til fulle."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2013
ISBN 9788203355752
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 15.08.2013
Emne Vestlandet Skjønnlitteratur Ungdom Romaner Rusmisbruk
Erling Kittelsen

Erling Kittelsen

Erling Kittelsen debuterte med diktsamlingen Ville fugler i 1970 og har utgitt dikt, fabler, romaner, gjendiktninger, en selvbiografisk roman (Stående hukommelse, 2007) og dramatikk. Han har fått mange litterære priser og utmerkelser.

Kittelsens seneste utgivelser er diktsyklusen Diktet løper som en by (2010), romanen Jeg, Jako (2013), skuespillet Soveren (2014), Fredsslutning - Samtale med Edda (2016) og Den gamle (2018). Dikt i samling ble utgitt i 2021.

Kittelsen er kalt motstandsdikter, at han kommer med nødvendig motkraft til vår økonomiserte kultur. Samtidig finner han innganger til mytologi og urgammel erfaring som bærer og viderefører vår menneskelighet.

Det mørkeste sted er der det skjer, midt i verden, sier han. Han peker på det som kan bli framtidas kollektive bilder, det som binder folkeslagene sammen.

Kittelsens anerkjennelse som lyriker strekker seg langt utover Norges grenser, og han får stadig invitasjoner til å presentere sine verk rundt om i verden. Kittelsen reiser mye med sin litteratur. Han har vært en pionér når det gjelder samarbeid med eksilpoeter og har gjendiktet deres lyrikk til norsk. I tillegg har han gjendiktet - sammen med språkeksperter - latvisk folkediktning og klassiske tekster fra persisk, sumerisk og koreansk. Sentralt i forfatterskapet står hans litterære dialoger med egne gjendiktninger av norrøn poesi.

«Erling Kittelsen er en særpreget stemme i samtidslitteraturen. Hans krasse skråblikk på det norske samfunnet er til tider uhyggelig og fascinerende lesning. (...) Kittelsen er en forfatter som skriver utenfor trender. Han henter inspirasjon fra mange ulike sjangere - sagn, fabler, eventyr og muntlig poesi fra ulike kulturområder. Han er først og fremst poet, det merkes i språket, i vakre, fremmede bilder, originale tanker. Gjennom et langt forfatterskap har Kittelsen vist en imponerende vilje til å jobbe med sitt eget uttrykk, uten å la det infiseres av mainstream.»
Liv Mossige, i anmeldelsen av Jeg, Jako, Dagsavisen, 2013. Les mer