Høvlingsmonn

fortellinger

Velg format

179 kr
På lager
ISBN
9788203365591
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
En mann svarer flåsete på et spørsmål om å treffes igjen, fra en barndomskamerat han ikke har sett på femti år. Kort etter dør kameraten. Tidligere hoppdommer og innehaver av firmaet Sabla Stas, A. Viggo Prøis, holder et vanvittig og kontrafaktisk foredrag om fallgrensen. Frustrasjon over bortfallet av statistikker fra Almanakken gjør et petimeter til voldsforbryter. Og en forfatter trenger ny tannkrone midt under korona.

Tonen i disse formbevisste fortellingene som hele tiden opererer i grenselandet mellom fakta og fiksjon, er umiskjennelig surénsk, og er preget av stor fantasi, absurditeter, digresjoner, vitser, ordspill, kunstferdigheter og hverdagsligheter. Forfatteren blander burlesk humor og dypt alvor i en rik bok om minner, ensomhet og døden, samt om skriving, barndom, vennskap og familie.

«En dag skal alle leve slik jeg alltid gjør. I trettifem år har jeg hatt hjemmekontor, uten noensinne å bruke, enn si tenke, ordet hjemmekontor.» Fra teksten «Kronår».

Surén skriver elegant og underholdende. Her er luftige passasjer, som en badmintonball i vinden, som gir denne leser lyst til å finne fram racketen og bli med på spillet. Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)
«Lattervekkjande tankeakrobatikk. Å skrive i tritt med dei kjappe vendingane til tankane er ikkje lett, men Odd W. Surén syner seg som ein dugande akrobat i den nye boka si.» Marianne Lystrup, Dag og tid

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2021
ISBN 9788203365591
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 15.03.2021
Emne Skjønnlitteratur Noveller
Odd W. Surén

Odd W. Surén

Odd Wilhelm Surén (født 1961) er romanforfatter, novellist, bokanmelder og humorist. Han er mest kjent for sine bøker om Tommy Kristoffersen og ble i 2002 tildelt Mads Wiel Nygaards legat for sitt samlede forfatterskap. Surén har fått flotte kritikker for sine bøker. Siden debuten i 1985 med novellesamlingen "Fanger og opprørere" har Surén skrevet flere novellesamlinger og romaner. Han har en egen evne til å ta typer på kornet, til å blottstille dem for all staffasje og vise hva de egentlig er. I hans fortellinger finner vi ikke ett selvtrygt menneske, men møter personer som ikke føler seg helt hjemme i egen situasjon, i en tilværelse de ikke har kontroll over. Et annet viktig trekk ved karakterene er deres mer eller mindre konstante skyldfølelse, deres refleksjoner over andres bilder av dem blir svært viktig.

Odd Surén fikk i 2013 prisen Årets litteraturkritiker for sin innsats som bokanmelder i avisen Dag og Tid.

«Forfatter i knallform.»
Terje Stemland, Aftenposten, om "Dødsmåter"

"Etter Kjell Askildsen framstår Odd W. Surén stadig klarere som den norske novellemesteren."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad, om "Adgangstegn"

"Fabelaktig! (...) skrevet i et språk som er så fint gjort at du tenker at språk er en ny oppfinnelse. (...) Når vi blir kjent med Blokks univers, ser vi vår egen verden litt på nytt. Akkurat det tenker jeg den beste litteraturen gjør."
Mari Nymoen Nilsen, VG, om "Den som skriver"

"Hylende morsom, sår og tenksom, leken, absurd og lett grotesk novelleskrøne-samling der alt henger sammen med alt."
Ingvild Bræin, Klassekampen, om "Usynlig for verden" (Årets beste bøker) Les mer