Glamour for Goebbels

en biografi om Kirsten Heiberg

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203295270
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Den vakre og begavede skuespillerinnen Kirsten Heiberg hadde allerede skapt seg et navn i norsk og svensk teater og film da hun i 1937, 30 år gammel, reiste til Wien for å medvirke i en operette. Her traff hun den tyske filmkomponisten Franz Grothe, som var nazist, og giftet seg med ham etter bare noen måneders bekjentskap. Paret bosatte seg i Berlin og ble stjerner i den nye tyske filmindustrien, styrt av propagandaminister Joseph Goebbels. Kirsten Heiberg fikk flere store roller og ble en fetert filmstjerne i Det tredje rike. Hun forlot Tyskland først fire dager før kapitulasjonen.

I 1952 vendte Kirsten Heiberg tilbake til Norge og fikk - sin "unasjonale" fortid til tross - oppleve en ny vår som "leading lady" ved Trøndelag Teater, hvor den tidligere teatersjefen Henry Gleditsch var blitt henrettet av nazistene ti år før. I det lange løp hjalp det ikke for Kirsten Heiberg verken å fortie eller pynte på fortiden, og hun ble støtt ut i mørket.

Det underliggende spørsmålet i denne høydramatiske beretningen om en norsk skuespillers liv i Nazi-Tyskland er: Kan en kunstner stilles samfunnsmessig til ansvar for innholdet i det verk han eller hun har medvirket til å skape?

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2014
ISBN 9788203295270
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 03.11.2014
Emne Scenekunstnere 1900-tallet Faglitteratur Tyskland Biografier Norge

Bjørn-Erik Hanssen

Bjørn-Erik Hanssen er forfatter og dramatiker. Hans produksjon spenner fra barne- og ungdomsbøker til lyrikk og dokumentarromaner, filmmanuskripter og teaterstykker. Han har bl.a. skrevet "Lukkøye. Historien om Ole Klemetsen" (2002) og manus til dramadokumentaren "Blod & ære" (2008), om boksetreneren «Big John» Klemetsen og hans forhold til sønnen. I "Glamour for Goebbels" (2014) tar han for seg skuespiller Kirsten Heibergs karriere. Les mer