Folkevennen Ole Vig

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203295232
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Husmannsgutten og seminaristen Ole Vig arbeidet for et nytt Norge. Som kjempende åndsmenneske gikk han i sporene til Henrik Wergeland: Folkets opplysning var oppgave nummer én. I årene fra 1852 til sin død i 1857 var Vig den første redaktøren av allmuebladet "Folkevennen". Skulle Grunnlovens tanke om et folkestyrt land bli virkeliggjort, måtte folket opplyses.

Da han ble revet bort, 33 år gammel, var Vig fullt opptatt med å virkeliggjøre Wergelands ideer. Det innebar å fjerne importert kultur og reise et norsk alternativ. Sammen med Aasmund Olavsson Vinje, Ivar Aasen og Knud Knudsen skapte Vig et radikalt språk- og kulturmiljø i Christiania som utfordret den danske embetsmannskulturen.

Ole Vigs ord kunne være både milde og kvasse. Han sådde viktige tankefrø i folket. Politisk var han reformist og ønsket en gradvis utvikling av et norsk demokrati. Brå samfunnsomveltninger var ingen løsning. Han viste til at Norge en gang hadde hatt egne demokratiske institusjoner, og at folket en gang hadde rådd over sitt eget. Veien tilbake til et fullt ut selvstendig og selvstyrt Norge gikk gjennom å skape et opplyst folk.
"Forfatter Arild Bye leverer en imponerende og gjennomtenkt bok, der hver eneste setning byr leseren på både kunnskap og innlevelse. Boken gir oss ikke bare et bilde av Ole Vig, men også av samfunnet - slik det var den gangen han levde og virket. (...) I motsetning til tidligere biografier - som har vært preget av heltedyrking - gir denne boken en usminket og troverdig fremstilling av folkeopplyseren Ole Vig. Og i god Ole Vig-ånd, er den lett å lese."
Anders Berg, Stjørdals-Nytt

"Og, verkeleg, han har lukkast betre med å få fram det unike ved Ole Vigs liv og virke enn tidlegare biografar. (...) Arild Bye har opne augo for det vidsynte og mangfelte i Ole Vigs innsats ..."
Harald Bache-Wiig, Dag og Tid

"Journalist og forfatter Arild Bye har nå skrevet en god og interessant bok om Ole Vig ... Arild Bye skal bare ha godord for sitt verk og det var artig å lese om skolemannens liv - og tenk på hva det kunne ha blitt om han hadde levd her i mer enn 33 år."
Bjarte Botnen, Vårt Land

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2014
ISBN 9788203295232
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 25.11.2014
Emne Faglitteratur Biografier Norge 1800-tallet Pedagogisk historie
Arild Bye

Arild Bye

Arild Bye (f. 1956) er journalist og tidligere redaktør i NRK Nord-Trøndelag. I 2010 debuterte han som forfatter med den kritikerroste biografien "Kristofer Uppdal: Ein mot alle". To år senere redigerte han et utvalg av Uppdals sakprosa under tittelen "Kamp". I 2014 fulgte en ny, banebrytende biografi, "Folkevennen Ole Vig". Les mer