Fall

beretninger

Velg format

319 kr
På lager
ISBN
9788203396533
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
En mann faller i en trapp og skader kneet, men han vil vri seg unna behandling, slik han vrir seg unna alt, kanskje også døden, om den skulle forekomme ham for pinlig. En annen mann blir gjenstand for uventet fortrolighet fra en kvinne som med varierende grad av artikulasjon røper hemmelighetene bak hennes fall i egen aktelse. To gutter dør i en epidemi, mens andre mennesker svever i bobler av innbilt usårbarhet.

Dette er noen av personene i Fall, der spørsmål av ulik karakter blir stilt - og forsøksvis besvart. Hvilke kriterier ligger til grunn for medlemskap i menneskeklubben? Er det mulig å framstille bartevennlig øl, med skummet nederst? Kan man innlede enhver telefonsamtale med spørsmålet: «E din mor heme?»? Er eiendomsretten reell, og har den i så fall noen øvre og nedre grense, innover mot planetens sentrum, og utover i universet?

«Fornøyelig (...) Novellene leker med stereotypier og fordommer, med en alvorlig undertone.» Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende (Fem hjerter)

«Strålande levert! (...) Eg er oppglødd, ja, overlag begeistra. For meg vert truleg dette ei av dei betre lesaropplevingane dette året. Fall er burlesk fabulerande, folkesett av aparte personlegdomar, ofte politisk ukorrekt og går rett i strupen på det vi ikkje snakkar om. Språket er friskt og feiande frekt. (...) Dette er humor som i skarpe glimt viser dårskapen hos menneska, og alvoret ligg og vaker rett under overflata.» Guri Sørnes, Dag og Tid

«... utforskende og underholdende historier om menn som surrer. (...) gjennom Suréns språklige krumspring og stilistiske påfunn trer en genuint artig novellesamling frem. (...) Odd W. Suréns nye utgivelse er en godt komponert samling. Den er både morsom og alvorlig, den leker med perspektiver og menneskene som skildres. (...) en novellesamling som stiller ut menneskelig sårbarhet på mesterlig vis.» Ida Vågsether, Morgenbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2023
ISBN 9788203396533
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 13.04.2023
Emne Skjønnlitteratur Noveller
Odd W. Surén

Odd W. Surén

Odd Wilhelm Surén (født 1961) er romanforfatter, novellist, bokanmelder og humorist. Han er mest kjent for sine bøker om Tommy Kristoffersen og ble i 2002 tildelt Mads Wiel Nygaards legat for sitt samlede forfatterskap. Surén har fått flotte kritikker for sine bøker. Siden debuten i 1985 med novellesamlingen "Fanger og opprørere" har Surén skrevet flere novellesamlinger og romaner. Han har en egen evne til å ta typer på kornet, til å blottstille dem for all staffasje og vise hva de egentlig er. I hans fortellinger finner vi ikke ett selvtrygt menneske, men møter personer som ikke føler seg helt hjemme i egen situasjon, i en tilværelse de ikke har kontroll over. Et annet viktig trekk ved karakterene er deres mer eller mindre konstante skyldfølelse, deres refleksjoner over andres bilder av dem blir svært viktig.

Odd Surén fikk i 2013 prisen Årets litteraturkritiker for sin innsats som bokanmelder i avisen Dag og Tid.

«Forfatter i knallform.»
Terje Stemland, Aftenposten, om "Dødsmåter"

"Etter Kjell Askildsen framstår Odd W. Surén stadig klarere som den norske novellemesteren."
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad, om "Adgangstegn"

"Fabelaktig! (...) skrevet i et språk som er så fint gjort at du tenker at språk er en ny oppfinnelse. (...) Når vi blir kjent med Blokks univers, ser vi vår egen verden litt på nytt. Akkurat det tenker jeg den beste litteraturen gjør."
Mari Nymoen Nilsen, VG, om "Den som skriver"

"Hylende morsom, sår og tenksom, leken, absurd og lett grotesk novelleskrøne-samling der alt henger sammen med alt."
Ingvild Bræin, Klassekampen, om "Usynlig for verden" (Årets beste bøker) Les mer