Du må ikke sove

Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge

Velg format

Tilbudspris 244 kr Før 279 kr
På lager
ISBN
9788203369773
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Fra fronten i første verdenskrig kom Wilhelm Reich til Wien og ble legestudent - og elev av Sigmund Freud. Fra Norge kom professor Harald Schjelderup til Wien for å lære psykoanalyse. Interessen for psykoanalysen, det ubevisste og seksualiteten fenget hele verden.
Men de politiske spenningene var økende, og kampen om ledelsen i den unge analytikerprofesjonen sterk. Demonstrasjonstog og kamper mellom kommunister og nazister preget de tyskspråklige land, og situasjonen ble farlig. Etter Hitlers maktovertakelse inviterte Schjelderup Reich til Norge. Han skulle bli her i fem dramatiske år.
Blant de norske kulturpersonlighetene Wilhelm Reich hadde i analyse og knyttet seg til, var Sigurd Hoel, Arnulf Øverland, Harald Schjelderup, Nic Waal og Rolf Stenersen. Samtidig hadde han høye forskerambisjoner; Reich ville løse kreftens gåte og avdekke livsenergien som en medisinsk realitet. I hemmelighet møtte han Lev Trotskij, som befant seg i Norge som flyktning da Moskvaprosessene brøt ut. Vidkun Quisling angrep ham som «jødisk seksualpornograf».
Snart eksploderte alt samtidig.

«Du må ikke sove er i det hele tatt blitt et meget leseverdig tilskudd til det norske kulturhistorie-biblioteket. (...) det var på høy tid at historien om Reichs fargesprakende norske år ble fortalt i større omfang.» Kåre Bulie, Klassekampen

«Viktig bok om en mann og et miljø som endret Norge. Friis Nilsens bok er ikke en psykoanalytisk faghistorie. Den er kulturhistorie om et miljø. Den løfter fram en viktig del av det moderne Norges kultur og tilblivelseshistorie. Vår holdning til seksualitet og frihet i dag bærer i seg en arv fra Reich. Reichs imponerende evne til å legge seg ut med mennesker og hans seinere utvikling, viser oss samtidig hvor komplekst et menneske kan være.» Andreas Wiese, Dagbladet (Terningkast 5)

«Boken om Wilhelm Reich og hans virkningsfulle liv er en av de sterkeste norske sakprosautgivelsene på lenge. Du må ikke sove holder et internasjonalt nivå. Jeg håper den leses av mange.» Preben Jordal, Aftenposten

«Basert på et enormt kildegrunnlag, likevel sprell levende, om hvordan Wilhelm Reich preget intellektuell offentlighet og politisk liv i Norge i noen intense år på 1930-tallet (...) Dette er et storslått verk.» Willy Pedersen, Morgenbladet

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2022
ISBN 9788203369773
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 15.11.2022
Emne Psykologi Biografier Kulturhistorie 1918-1939 Norge Faglitteratur Psykoanalyse
Håvard Friis Nilsen

Håvard Friis Nilsen

Håvard Friis Nilsen (f. 1969) er dr. philos. i moderne politisk historie og professor i samfunnsfag ved Høgskolen i Østfold. Hans siste bokutgivelse er Myndig medborgerskap. Demokrati for lærerutdanningen (Universitetsforlaget 2022), som han redigerte. Håvard Friis Nilsen er invitert gjesteprofessor ved Sigmund Freud Universität i Wien og har bidratt i flere internasjonale antologier og tidsskrifter, som International Journal of Psychoanalysis og Modern Intellectual History. Han har forelest om psykologiens historie i Wien, New York og Cambridge, og regelmessig for norske psykologer i regi av Norsk Psykologforening.

Les mer