Den globale baby

det norske surrogatieventyret i India

Velg format

169 kr
På lager
ISBN
9788203294075
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Nordmenn som har fått barn i India anklages for å utnytte fattige kvinner. I denne boken svarer surrogatmødrene for seg selv.

I 2011 omtalte en norsk minister surrogati i India som menneskehandel. Like etter fikk en rekke nybakte foreldre brev som antydet at de kunne miste retten til barna sine. Debatten som fulgte, var skarp, og enkelte hevdet at norske barnløse par hadde skapt en industri som tvang fattige kvinner til å bli fødemaskiner for Vesten. Noen kalte det nykolonialisering, andre kalte det "fostershopping". Sjelden har man sett så skarp ordbruk i den offentlige debatten. Indias kvinner har sjelden opplevd at så mange har hatt en mening om kroppene deres. Men fattigdommen har mange aspekter.

Gravid med sitt andre barn reiste Mala Naveen til sine foreldres fødeland, India, for å svar på hva som lå bak fenomenet som hadde skapt store overskrifter i Norge. Hun møtte en kompleks virkelighet der svarene slett ikke var enkle. En indisk feminist ville vite hvorfor indiske surrogater var mindre verdt enn amerikanske. En surrogat ville vite hvordan surrogatimotstanderne som plutselig brydde seg så mye om henne, hadde tenkt å hjelpe henne. I spørsmålet om surrogati var India et delt land.

For å forstå markedet som hadde skapt etterspørselen etter indiske kvinners fertilitet, banket Naveen på dørene til klinikker, aktivister, leger, surrogatmødre, akademikere, kommentatorer og de norske parene som fikk barn i India. Svarene hun fant i landet hvor alles babydrømmer gikk i oppfyllelse, var både beroligende og forstyrrende.
"Den globale baby" er historien om fremtiden som kom så brått, og hvordan menneskene rundt oss takler den.
"Bevegende og nyansert om komplekst tema. Et viktig bidrag for en anstendig surrogati-debatt. (...) Det er blitt en velskrevet, nyansert og informativ fortelling om et komplekst tema."
Jan-Erik Ebbestad Hansen, Aftenposten

"Denne boka er vevd av viktige historier, nyanserte vurderinger og inngående kunnskap. Et absolutt must read for alle surrogatimotstandere. Og tilhengere. Og for dem som ikke vet hva de skal mene."
Anne Holt

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2013
ISBN 9788203294075
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 10.04.2013
Emne Barnløshet India Faglitteratur Foreldre Infertilitet og assistert befruktning

Mala Naveen

Mala Wang-Naveen (f.1976) er bosatt i Oslo. Hun er journalist i Aftenposten og har tidligere bidratt i tekstantologiene "Svart på hvitt" og "Rosa prosa". Hun debuterte med romanen "Desiland" i 2010. "Den globale baby" (2013) er hennes sakprosadebut. Les mer