De døde kommer til bryllup

samiske fortellinger

Velg format

429 kr
På lager
ISBN
9788203451089
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
For første gang er historiene til den samiske mesterfortelleren Efraim Pedersen fra Oterodden samlet i én bok. Historiene ble opprinnelig fortalt og nedskrevet på samisk mellom 1882 og 1927.

Efraim Pedersen skildrer på sitt særegne og poetiske vis mennesker og dyr med spesiell kraft, fiender som alltid er ute i ondt ærend, og forteller om de døde som fortsatt er nærværende. Synlige og usynlige vesener i naturen krever også sin plass i menneskenes liv. Drømmenes betydning er viktig, og varsler om både godt og vondt.

Historiene formidler kunnskap om en samisk virkelighetsforståelse som er ukjent for mange. De døde kommer til bryllup vil glede lesere med sine fantastiske historier og store fortellekunst.

Artist og skuespiller Emil Karlsen, Efraim Pedersens tippoldebarn, har skrevet forord til boken.
Forfatter og religionshistoriker Brita Pollan har redigert samlingen og skrevet et etterord til boken.

«Rå opptegnelser. (...) ta for all del turen inn i dette riket utenfor vår nære, magre virkelighet og gjør deg kjent med de underjordiskes makt.» Jon Rognlien, Dagbladet (Terningkast 5)

«Hundre år gamle fortellinger om levende og døde gir både små skrekkgys og troen på at det lønner seg å være høflig og ærlig. (...) Eventyrene til Asbjørnsen og Moe var med å bygge en nasjonal identitet, samtidig som samiske eventyr og fortellinger ble sett på som for primitive for det store publikum. Derfor er denne boken blitt en viktig skatt, ei bok å ha med seg rundt bålet og lese høyt fra.» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)

«Språklig lek og overskudd i samiske historier. (...) Boken viser i klartekst hvorfor Pedersen, som i sin tid behersket samisk, finsk og norsk, regnes for å være en sjelden mesterforteller. (...) Pedersens språklige og kreative lekenhet gjør leseren tålmodig, mens hans subtile gjøn med fortellersjangerens forelskelse i gjentagelse, får en til å humre. Og hele tiden sitter en med fornemmelsen av at en kommer under huden på et språk (nordsamisk), en kultur, en identitet, en hel arv. (...) Enhver som kan, bør snarest bli med inn i Pedersens drømmende tankeunivers. Her finnes det lommer av frihet som passer for tilkjempet pustepause og alenetid i hektiske arbeidsuker og overfylte sosiale kalendere.» Sumaya Jirde Ali, Aftenposten

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 263
Utgitt 2024
ISBN 9788203451089
Format Innbundet
Språk Bokmål
Salgsdato 29.01.2024
Orig. tittel De døde kommer til bryllup
Emne Eventyr Folkediktning Faglitteratur Skjønnlitteratur Samer

Efraim Pedersen Oterodden

Brita Pollan