Camilla Collett

engasjerte essays

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203355301
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Nominert til Kritikerprisen i klassen beste sakprosabok for voksne.

Hun vitnet om samtiden, men kjempet på vegne av ettertiden; hun skrev om revolusjonshistorie og byutvikling, litteraturhistorie og sosiale spørsmål.

Med essayisten Camilla Collett får vi en kvinnelitteraturhistorie lenge før noen hadde kommet på betegnelsen - en feministisk historieskrivning på et tidspunkt da historikerne utelukkende var menn; en reisende som bruker blikket og pennen over to hundre år før noen hadde begynt å debattere kvinners plass og muligheter i byrommet.
I 2013 er det to hundre år siden Camilla Collett ble født. Å lese henne er å bli rykket inn i en mentalitetspolitisk kontekst som stiller vår egen tid i nytt og skarpere lys. Selv var hun ikke i det minste tvil om sin avantgardistiske posisjon: "Det er mig, som er kommet for tidlig; det er Tiden som sakker efter." Hva dét innebærer, er emne for denne boka.
«Tone Selboe skriver godt om Camilla Collett som knallhard litteraturkritiker, storbyskribent og overgangsfigur mellom romantikk og realisme. ... Hun bidrar med et forfriskende resonnement, og en sympatiserende tilnærming som ikke bikker over i ukritisk idealisering. Boken er også god formidling i den forstand at man får lyst til å lese Colletts essays.»
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

«Den lille boken (150 sider) er rik på sitater som Selboe bruker til å åpne opp 'en utilgjengelig fortid', samtidig som hun nennsomt viser hvilke observasjoner som faktisk har gyldighet i dag. ... Jeg har ledd godt under lesningen av denne boken, for jeg var slett ikke klar over at Collett kunne være så morsom og infam i sine kommentarer til samtidens litteratur, den norske væremåten, byplanlegging eller den franske revolusjonen.»
Ingunn Økland, Aftenposten

«I "Camilla Collett - Engasjerte essays" presenterer Tone Selboe en ganske annen Collett enn vi er vant til å se. Framfor å argumentere mot den gjengse oppfatningen av Collett, går Selboe rett på sak og setter Collett inn i en europeisk tradisjon. ... Lesningene Collett foretar er fulle av skarpe observasjoner, og Selboe skriver og kommenterer dem med en presisjon og entusiasme som raskt engasjerer - bokens undertittel betegner derfor ikke bare Colletts essays, men også lesningene og presentasjonen av dem.»
Olav Løkken Reisop, Dagbladet

«Tone Selboe gir oss en friskere og skarpere Camilla Collett. ... Det er forfriskende og overraskende å bli presentert for et langt mer komplekst bilde av Camilla Collett enn den litt diffuse feministen vi hittil har fått servert.»
Turid Larsen, Dagsavisen

«Selboe skriver fra innsiden av Colletts egne tekster - parafraserende, tolkende refererende om hverandre i en sammenflettet tekst som kombinerer analytisk teft og en stilsikker penn ... velskreven og informativ monografi.»
Sigurd Tenningen, Morgenbladet

«Camilla Collett er mest kjent for romanen "Amtmannens døtre". Ikke et vondt ord om den, det er bare på tide å gjøre andre aspekter ved Colletts forfatterskap bedre kjent, og her gjør Tone Selboes nye biografi en strålende jobb.»
Susanne Christensen, Klassekampen

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2013
ISBN 9788203355301
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 29.05.2013
Emne Faglitteratur Essay Litteratur

Tone Selboe

Tone Selboe er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet en rekke bøker, blant andre "Karen Blixen" (1999), "Litterære vaganter" (2003), "Verdenslitteratur. Den vestlige tradisjonen" (2007, med Jon Haarberg og Hans Erik Aarset) og bidratt til "Den norske litterære kanon" 1900-1960 (2007) og 1700-1900 (2009). "Camilla Collett. Engasjerte essays"(2013) ble nominert til Kritikerprisen i klassen beste sakprosabok for voksne. Les mer