Bokken Lasson

næste dag stod hun like fornøiet

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203293733
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
Bokken Lasson (1871-1970) var en av regjeringsadvokat Christian Lassons åtte ressurssterke døtre. Hun vokste opp i villastrøket bak Slottet, deltok både i indremisjonens strengt pietistiske miljø og i bohemens ville liv, utdannet seg som romansesanger, men ble etter hvert stor stjerne på tyske kabareter og varieteer før hun vendte hjem og startet Chat Noir i Kristiania.
Hennes kjærlighetsliv var like fullt av dramatiske begivenheter som hennes yrkesliv; storesøster Oda ødela hennes ungdomsromanse med Jappe Nilssen, lillesøster Soffi intrigerte og sjarmerte seg til ekteskap med Bokkens store kjærlighet, den danske dikterhøvdingen Holger Drachmann. Bokken giftet seg med den russiske flyktning Michael Feofanoff, men han stakk av med hele hennes formue. Hennes annen ektemann, Vilhelm Dybwad, ga henne imidlertid en trygg havn og ble også medansvarlig for Chat Noirs store suksess.
På tross av Bokken Lassons begivenhetsrike og stormfylte liv framstår hennes selvbiografier som tekkelige og småpludrende. Hvorfor sensurerer og undervurderer hun seg selv? Denne biografien går i dialog med Bokkens selvframstilling og graver fram nytt og overraskende materiale om den store scenekunstneren. "Det er en bemerkelsesverdig god bok om en bemerkelsesverdig kvinne. En biografi som har fått
ufortjent lite oppmerksomhet ... denne sterkt anbefalelsesverdige biografien. Om et kvinneliv så dramatisk, modig og grensesprengende at det virkelig fortjener en plass blant våre kvinnepionerer."
Cathrine Krøger, Dagbladet

"Fascinerende om et liv som nesten ikke er til å tro. (...) Boken er spekket med informasjon og levendegjør en tid som er forbi, men allikevel ikke så langt unna vår egen."
Fredrik Rütter, Tønsbergs Blad (terningkast 5)

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2012
ISBN 9788203293733
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 24.10.2012
Emne Scenekunstnere Biografier Norge Faglitteratur
Anne Helgesen

Anne Helgesen

Anne Helgesen (f. 1955) er forfatter og teaterkunstner. Hun har skrevet barnebøker, dramatikk for både barn og voksne og fagbøker om teater. Hun arbeider dessuten som instruktør og figurspiller og er kunstnerisk leder for Kattas Figurteater og for Figurfestspillene i Tønsberg. Helgesen kombinerer det kunstneriske og det teoretiske med en doktorgrad i teatervitenskap. I 2012 utga Aschehoug hennes biografi over Bokken Lasson, "Neste dag stod hun like fornøiet". I 2015 ble hun statsstipendiat. Les mer