Arkitekt

noveller

Velg format

159 kr
På lager
ISBN
9788203356278
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle
På mesterlig vis undersøker Merethe Lindstrøm det som står på spill i møtet mellom mennesker. Nordisk Råds litteraturprisvinneren er klar med en ny novellesamling.

Det er foruroligende og uforutsigelig å gå inn i Merethe Lindstrøms novelleunivers. Novellene virker i spennet mellom den distinkte, lavmælte uttrykksformen og den veldige kraften og uroen i underteksten. Det handler om forholdet mellom mor og barn, mellom ektepar og venner, det handler om møter mellom mennesker. Men du slutter ikke å lese uten også å ha møtt deg selv.

Novellene i "Arkitekt" sirkler inn det innerste, det såreste, ja, smertepunktene i enkeltmenneskets tilværelse. Personene vi møter, er i utgangspunktet utsatte, ensomme individer, men i møtet med andre, blir ensomheten akutt. De må bære seg selv alene, de strever med å finne feste, de har ikke noen å lene seg mot, det de har, er det konkrete rommet de beveger seg i og huset de går inn og ut av. I disse novellene skaper bygninger og rom rammer om tilværelsen, de kan avgrense, åpne opp eller sperre inne. På samme måte får tittelen Arkitekt både en eksistensiell og metafysisk betydning - ideen om en plan og en planlegger, på flere nivåer.
Det foruroligende i novellene kan ligge i det uvisse, det som trykker på innunder. Som i novellen «Sult» der mor, far og to barn må ta inn på en øde campingplass, samtidig som en gruppe mennesker dukker opp i campinghytta ved siden av - mennesker hovedpersonen opplever som urovekkende og farlige. Men er det ikke hovedpersonens tanker om disse andre som utgjør den egentlige trusselen? Og det er her det uforutsigelige i Lindstrøms noveller ligger, vi vet ingenting sikkert, i det gåtefulle ligger mulighetene, svarene må vi utlede selv, og som leser aner vi noe gjenkjennbart eller noe som potensielt kan få betydning for vårt eget liv. Om "Arkitekt":

"Nye nytelser fra Nordens novellemester. Du skal lese denne novellesamlingen fordi ingen skriver som Merethe Lindstrøm. (...) Lindstrøm skriver med et befriende og gjennomgripende alvor, både på litteraturens og handlingens vegne. Hun gir oss små univers fra helt vanlige menneskers liv, uten å lesse på med hverken virkemidler eller språkbilder. Og likevel føler vi uroen, angsten, nysgjerrigheten og ensomheten som om den var vår egen."
Mari Nymoen Nilsen, VG (terningkast 6)

"Irriterende godt. Noveller som gnager som småstein i skoen (...) Bare en virkelig god novellist får til noe sånt. (...) Er det noe Lindstrøms ensomme, utsatte skikkelser mangler, er det nettopp en plan eller ramme for livet sitt. En plan har til gjengjeld forfatteren som konstruerer tekstene sine med fintfølelse og presisjon - og noen kanter som ikke så lett lar seg slipe ned."
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

"Lindstrøm klarer det til gavns, på et tilsynelatende ubesværet vis. (...) Til tross for et konsekvent språk og relativt små variasjoner mellom fortellingene klarer Lindstrøm allikevel å gjøre hver situasjon unik. (...) Lindstrøm har en nysgjerrighet og en innsikt i hvordan mennesker snakker sammen som umulig kunne blitt formidlet på noen annen måte enn gjennom litteratur. Hun har et helt eget blikk på tomrommet mellom mennesker. (...) å lese «Arkitekt» er ingen udelt kosestund, men Merethe Lindstrøm er blant få forfattere som gjør at leseren faktisk ser på verden med litt nye øyne etter å ha lagt boken fra seg."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"... eksistensielt, ømt og vart om å mestre egen sårbarhet. (...) Fjorårets vinner av Nordisk Råds litteraturpris puster novellens internasjonale mester, nobelprisvinner Alice Munro, i nakken."
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen (terningkast 6)

"Merethe Lindstrøm er tilbake med en fanfare av mørke noveller som skinner."
Anne Schäffer, Bergens Tidende

"Som språklig finsnekker er Merethe Lindstrøm suveren i sin sjuende novellesamling Arkitekt. (...) Det er en nesten forbløffende enkelhet i Merethe Lindstrøms noveller. Historien gror fram tilsynelatende motstandsløst, og likevel står den fram i en helstøpt suveren form. (...) Mye av styrken i Merethe Lindstrøms noveller ligger i det gåtefulle og uuttalte, i det vi aner om vår egen sårbarhet, men helst ikke vil se. Merethe Lindstrøm henter det fram i disse seks historiene og lar oss kjenne på ubehaget. Bedre kan det knapt gjøres."
Turid Larsen, Dagsavisen

"Her handler det om de stille, uutalte og pågående krisene som forårsakes av finstilte psykologiske mekanismer mellom mennesker som kjenner hverandre godt. I Arkitekt skrur hun dette til enda et hakk. Samlingen er tettere og enkelttekstene mer språklig finsnekret enn tidligere. (...) Det er så mesterlig utført at lesningen er en ren gourmetopplevelse."
Astrid Fosvold, Vårt Land

"Novellekunst i eliteklassen. (...) Merethe Lindstrøm skriv høgsensitive noveller: Ho har eit skarpt blikk for fare og maktspel - men òg sjølvironisk humor. (...) Det er difor som det skal vere at Lindstrøm, etter den internasjonale suksessen med 'Dager i stillhetens historie', endeleg spelar i same li...

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Utgitt 2013
ISBN 9788203356278
Format Ebok
Språk Bokmål
Salgsdato 01.11.2013
Emne Skjønnlitteratur Noveller Ensomhet

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm har 30-årsjubileum som forfatter i år. Hun debuterte i 1983 og har skrevet seks novellesamlinger og syv romaner. Bøkene hennes har lenge blitt møtt med anerkjennelse, men de siste årene har interessen for forfatterskapet tatt fart. Merethe Lindstrøm har etablert seg som en av de viktigste samtidsforfatterne i Norge i dag. Hun er blitt kalt en tvilens forfatter, en som urovekkende presist skildrer menneskets innerste smertepunkter.
For novellesamlingen "Gjestene" (2007) ble Lindstrøm nominert til flere viktige litteraturpriser, og hun fikk Doblougprisen for sitt forfatterskap. "Dager i stillhetens historie" (2011) førte til et endelig gjennombrudd, også internasjonalt. Hun mottok både Kritikerprisen og Nordisk Råds litteraturpris for romanen. "Dager i stillhetens historie" er per i dag solgt til 11 land. Lindstrøm har fått strålende kritikker for sin nye novellesamling "Arkitekt" (2013). Boken er nominert til Ungdommens kritikerpris. Les mer