«Leker muntert med våre forestillinger om slekt. Slekter har noe av den samme upretensiøse holdningen som vi finner i Jan Erik Volds nyenkle poesi. Slekter kan leses som en fin, poetisk påminnelse om at livet som probant er av begrenset varighet. Før eller siden forvandles vi alle til ascendenter.» Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende (Fem hjerter)
«Tipptipptipptipptipp topp poetisk slektsforskning frå Erlend O. Nødtvedt.» Eivind Myklebust, Klassekampen
«Nødtvedts Slekter er frigjørende livskraftig, sprelsk og ganske så uforutsigbar i sitt vesen. … Sjølironien, viddet og en uærbødig innstilling er allerede blitt et karakteristisk kjennetegn ved forfatterskapet til Nødtvedt. Humøret er også gjenkjennelig i måten forfatteren ordlegger seg på … Nødtvedt er en av de få som viderefører med sin skrivekunst en vesentlig grein i norsk litteraturhistorie, nemlig den litterære vitalismen til Garborg, Uppdal, Nygard, med flere.» Erik Engblad, Vårt Land
Poetens forfedre og formødre er utgangspunktet for denne slektsgranskningen i diktform. En lyrisk genealogi med et tidsspenn fra neolittiske folkevandringer til familiemytologiens oldeforeldre. Fra slektstreet vrimler fortidens skikkelser, i en diktsamling der anene og arvestoffet forfølges i kirkebøker, ættetavler, gravminner og skifteprotokoller, men også gjennom arkeologiske funn og moderne DNA-forskning. Genealogi er ikke bare søken etter røtter, opphav og sammenhenger, det er også et sted der fortidens ofte selvmotsigende og kaotiske natur avslører seg. Gjennom en poetisk behandling av kildene, undersøker diktsamlingen prinsippene og de språklige formene som til sammen danner en historisk identitet.
«Erlend O. Nødtvedt kaster et akkurat passe skjelmsk blikk på sin egen slektshistorie (...) Med impulser fra romantisk sentrallyrikk og ekstatisk vitalisme som drivstoff, har Nødtvedt laget en bok som flyr høyt og piler fort.» Frode Johansen Riopelle, Morgenbladet
Erlend O. Nødtvedt debuterte med diktsamlingen Harudes i 2008. Siden har han utgitt diktsamlingene Bergens beskrivelse (2011), Trollsuiten (2014) og Slekter (2019) - og romanene Vestlandet (2017) og Mordet på Henrik Ibsen (2021). Fra første bok har Nødtvedt begeistret anmelderne, og han er ansett som en av sin generasjons sentrale forfattere. "En av poesihøstens mest potente og originale utgivelser," skrev blant annet BTs anmelder om diktsamlingen Bergens beskrivelse. Og nettopp originalitet er en sentral beskrivelse av Nødtvedts lyrikk og prosa. Hans skrivemåte er både særegen, energisk, vilter og besvergende.
Høsten 2017 ga Nødtvedt ut sin første roman Vestlandet. Den fikk strålende mottakelse og er blant annet blitt omtalt som "en praktfull ode til Vestlandet" og "rein fest og sælebot". Romanen Mordet på Henrik Ibsen fra 2021 ble møtt med begeistring fra et samlet kritikerkorps. Romanen er både nominert til Kritikerprisen 2021 og P2-lytternes romanpris. For diktsamlingene har han vunnet priser som Ung Poesi-prisen i 2008, Bergensprisen i 2011, Bjørnsonstipendet i 2012, Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015, Premio Ostana i 2017 og Olav H. Hauge-stipendet i 2019. Nødtvedt mottok Mads Wiel Nygaards legat 2019 for sitt samlede forfatterskap, og han ble kåret til en av de ti fremste unge, norske forfatterne av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival i 2015.
Les mer
Artikler
Mads Wiel Nygaards legat til Erlend O. Nødtvedt
– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.
– Jeg håper jeg har skrevet en bok som gjør at de som leser den får lyst til å lese enda mer. Og jeg håper at jeg får fram at det ikke behøver å være en stor sak å lese. Vi må huske på at det er noe vi veldig lett kan gjøre og at det kanskje er den lettest tilgjengelige kilden vi har både til forlystelse og fordypelse, sier Kari J. Spjeldnæs om LESE. En liten bok om store opplevel
– Det er få poeter i Norge i dag som besynger, besverger, leker, raljerer og forfrisker som Erlend O. Nødtvedt, sa Mads Nygaard under utdelingen av Mads Wiel Nygaards legat. – Nødtvedt er i ferd med å innta en sentral plass i norsk samtidslitteratur.