Meg nær

skuespill

Velg format

279 kr
På lager
ISBN
9788203364426
  • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
  • Ebøker kan sendes til Kindle

 

«Meg nær er tekst og teater i verdensklasse. I tanke og følelse, form og innhold, er Meg nær uvanlig klokt og særlig sterkt teater. (…) Det er smart og følsomt, det er respektfullt og kritisk, det er harmonisk og forstyrrende, og det er veldig, veldig godt gjort. Meg nær er dramatikk i verdensklasse, og Meg nær er teater i verdensklasse.» Lillian Bikset, Dagbladet (Terningkast 6)

«Meg nær er blitt like morsomt som eksistensielt, og lørdagens urpremiere beviser at Arne Lygre er en av våre aller største dramatikere. (…) Arne Lygre har skrevet frem et sjeldent rikt og åpent portrett av et menneske.» Per Christian Selmer-Anderssen, Aftenposten (Terningkast 5)

«En teaterbragd i all sin enkelhet. Med Meg nær befester Arne Lygre sin posisjon blant vår tids mest spennende dramatikere, godt hjulet av et drivende godt ensemble. (…) Lygres genialitet er å få det innfløkte til å framstå som en lek.» Mode Steinkjer, Dagsavisen (Terningkast 5)

«Arne Lygre er en av våre mest betydningsfulle, nålevende dramatikere. (…) Meg nær beskriver en tilstand av fremmedhet i våre egne liv. Det er noe med tiden vi lever i som han treffer utrolig godt. (…) Det er dirrende hele veien, det sitter i etterpå.» Karen Frøsland Nystøyl, NRK P2

«Lygres dramaer åpner avgrunner. … Arne Lygre er en mester i å beskrive menneskelige relasjoners skjørhet og sårbarhet. Han er for tida en av Norges viktigste dramatikere, på nivå med Jon Fosse.» Tom Egil Hverven, Klassekampen

«Ei teateroppleving vi altfor sjeldan møter på norske teaterscener.» Jan H. Landro, Dag og Tid

En kvinne opplever et plutselig tap, hun har akkurat mistet moren, som sto henne nær, eller ikke så nær. Kanskje det er dette som leder henne inn i et tilfeldig møte med en fremmed person, en kvinne på morens alder, som har brutt opp hjemmefra og lagt ut på en lengre reise. De tilbringer et døgn sammen, begge med en iboende følelse av at forandring er nær forestående, at livet er satt i spill. Sammen møter de to en venn av kvinnen, og etter hvert også kjæresten hennes, idet denne byttes ut med en ny kjæreste. Siden erstattes venn med en annen venn og den fremmede kvinnen med en annen fremmed, en ung gutt klar til å ta fatt på voksenlivet.

Stykket setter ulike typer relasjoner i relieff og kretser rundt opplevelser av sorg, ensomhet og oppbrudd, men viser også øyeblikk av tilknytning og nærhet - og et håp om at en annen tilværelse er mulig.

"Meg nær" har urpremiere på Nationaltheatret i mars 2019.

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 141
Utgitt 2019
ISBN 9788203364426
Format Pocket
Språk Bokmål
Salgsdato 25.02.2019
Emne Skuespill Skjønnlitteratur
Arne Lygre

Arne Lygre

Arne Lygre (f. 1968) er dramatiker og forfatter. Han skriver skuespill, romaner og noveller. For novellesamlingen Tid inne (2004) ble han tildelt Brageprisen. Romanene Et siste ansikt (2006) og Min døde mann (2009) ble også kritikersuksesser.

Mest kjent er han likevel som dramatiker. Stykkene hans blir stadig satt opp på norske og utenlandske teatre. De er oversatt til tjue språk og iscenesatt på scener over hele verden, for det meste i Europa, men også i USA, Canada, Brasil og Kina. Hans siste utgivelse var Minnetrilogien som kom ut høsten 2020, boka inneholder tre enaktere og er illustrert med bilder av kunstneren Sverre Bjertnæs. Skuespillene Jeg forsvinner (2011), Ingenting av meg (2013), La deg være (2016) og Meg nær (2019) har vunnet stor anerkjennelse de siste årene. Våren 2022 blir Lygres nye skuespill Tid for glede satt opp på Det Norske Teatret, og det stykket er allerede solgt til flere sentrale europeiske teater. Det er et mer omfattende verk enn det han har skrevet tidligere, og det er første gang Arne Lygre får urpremiere på en hovedscene her hjemme.

Arne Lygre ble i 2013 innlemmet i Norsk dramakanon. En fagjury kåret de ti beste skuespillene etter Ibsen, og Jeg forsvinner var det nyeste stykket som ble inkludert i kanon.

Lygre er tildelt Mads Wiel Nygaards legat 2009. Han mottok Ibsenprisen 2013 for Jeg forsvinner. Juryen uttalte: «Formen speiler innholdet på elegant, suggererende og intellektuelt vis. Med Jeg forsvinner bekrefter Lygre sin posisjon som en av våre mest interessante dramatikere.» I 2017 mottok han Heddaprisen for beste scenetekst med La deg være. Les mer