På jakt etter gode barnebøker til vinterferien?

Det er alltid noen timer å slå i hjel mellom skituren og brettspillet i vinterferien. Da er det godt å ha en bok eller to på lur til barna. Et perfekt alternativ til Ipaden. 

Rigg til en god krok i sofaen og tilby en kopp kakao, eller lag en hytte av puter og pledd og finn fram et par underholdende bøker. Da går det brått et par timer. 

Trenger du tips til bøker å lese i vinterferien? Sjekk her

Bøker 3-6 år

Bjørnis - Norges viktigste bamse

Bjørnis elsker å kjøre brannbil! Men visste du at brannkonstabler kan kjøre både bil, båt, dronebil og helikopter? Bli med Bjørnis når han får kjøre alle mulige doninger; sekshjuling, brannbåt og selvfølgelig brannbil! 

Boka har en liten historie på hvert oppslag, og tykke gode ark som barna lett kan bla i selv.

Bjørnis kjører brannbil finnes også som lydbok som passer perfekt i bilen på vei til hytta!

Rot og Bjørne - verdens herligste venner!

Rot og Bjørne er to venner med helt forskjellig personlighet. Mens Rot er utålmodig, ivrig og full av ideer, er Bjørne ettertenksom, nøye og opptatt av å følge reglene. Da er det ikke alltid lett å være enige! Hva skjer når Rot og Bjørne skal på stranda? Klarer Rot å vente med å bade til sandslottet er ferdig? Og er det egentlig plass til tre på ett badedyr?

«Det er en fryd å se hvordan gode, såkalt «enkle» småbarns-bildebøker noen ganger lykkes med å ta helt grunnleggende menneskelige følelser på kornet, slik #rotogbjørnedrarpåstranda gjør her. Morsomt og relevant for alle aldre.» Bokmorten

Bøker 6-9 år

Bli med Hanna og Theo på spennende jakt for å løse mysteriene i dyrehagen.

Hanna og Theo er på besøk hos morfaren til Theo i Chile. Når det forsvinner små lam fra landsbyen, mistenker innbyggerne den sorte panteren. De vil gå på jakt. Hvordan skal Dyrehagedetektivene forhindre jakten på de sjeldne dyrene? Og er det virkelig panteren som er skyldig?

Pumaproblemet er sjette bok i serien om Dyrehagedetektivene Hanna og Theo. Boka er gjennomillustrert av Isabell Martinsen og har egne faktasider om pumaer bakerst. Dyrehagedetektivene er kjempefine bøker for ferske lesere som er glad i dyr.

Les mer om Dyrehagedetektivene her. 

Supervulkaner og digre dinosaurer. Den kjempestore boka om Norges kjempelange historie er også perfekt å ta med på vinterferie.

Gjør gråstein til gull. (...) Kan det stemme at årets beste sakprosa for barn er en fortelling om stein? Svaret er et rungende ja! Boka er en opplevelsesreise som anbefales alle med et snev av interesse for artenes opprinnelse, forhistoriske dyr, vulkaner, dinosaurer, istid, livet i havet, klodens historie. Kort sagt en fulltreffer av en faktabok.» Maja Troberg Djuve, Dagbladet

Se opp for dinosaurer, monsterøgler og ullhårede mammuter i denne fortellingen om Norges forunderlige forhistorie.

Bli med tidsmaskinen tilbake til Norges fjerne og frodige forhistorie. Les mer om hvordan supervulkaner sprutet lava over Oslo eller om skumle monsterøgler store som busser som svømte rundt i havene våre. Denne boken gir deg en lettfattelig oversikt over Norges forhistorie. Visste du for eksempel at landet vårt har ligget ved ekvator? Eller at verdens dypeste funn av en dinosaur er gjort i Norge?

Bøker 9-13 år

«I klasse med Astrid Lindgren. ... et varmt eventyr om raus og uvanlig foreldrekjærlighet.» sier Morten Olsen Haugen i Aftenposten om Apestjernen

«Hun blir kalt Sveriges nye Astrid Lindgren. Det er en tung arv å bære. Men den fabelaktige barneboken Apestjernen viser at Frida Nilsson tåler sammenligningen. Den dramatiske spenningskurven, med høydepunkt nærmest i hvert kapittel, gjør boken velegnet for høytlesing. Lesere i slukealderen fra 8 år og oppover vil fortære den i ett stort festmåltid.» skriver Anne Cathrine Straume i NRK.

Har du en 9-13 åring i hus, så vet du hvilken bok du skal ta med på vinterferie. 

En dag svinger en skitten, gammel Volvo opp foran barnehjemmet der ni år gamle Jonna bor. Det er gorillaen som kommer, og hun ønsker å adoptere et av de foreldreløse barna. Hun bestemmer seg umiddelbart for Jonna, men Jonna vil ikke ha en stor og klønete gorilla til mamma. Forresten har hun hørt at gorillaer spiser små barn ...

Da Jonna blir vant til gorillaen og den rotete gården hennes, bestemmer kommunestyret at de skal lage badeland der gården til gorillaen er. Og sende Jonna tilbake til barnehjemmet.

Hva skal Jonna gjøre da? Hun har nemlig aldri vært lykkeligere enn hun er akkurat nå.

168 sider går som en vind, og innimellom er det råkule illustrasjoner av Per Dybvig.

Apestjernen finnes både som innbunden bok, lydbok og ebok

Til ungdommen

Ønsker du deg en Drømmeprins? Det gjør prinsesse Margrethe også.❤

Drømmeprinsen er andre bok i det kritikerroste serien Halve kongeriket, og er en moderne kjærlighetshistorie om å miste kontrollen og finne seg selv - og om at ekte prinsesser også må kysse mange frosker for å finne prinsen.

Prinsesse Margrethe sliter etter at skoleballets nachspiel endte dramatisk på sykehus. Hva som faktisk skjedde den natta, tør hun ikke fortelle noen. Når både tvillingbroren og resten av familien svikter i kjølevannet av pandemien, tårner problemene seg opp. Hadde hun bare hatt en kjæreste å dele alt med! Men en kongelig 17-åring kan vel ikke bli sammen med hvem som helst?

Husk å ta med bøker til deg selv også. Her finner du tips til gode pocketbøker å ta med deg på vinterferie.

Ha en lesegod vinterferie - og husk: Det er alltid lov å krype opp i sofaen med en god bok!

På jakt etter gode barnebøker til vinterferien?

Slå i hjel en time eller to med et par bøker i vinterferien, et perfekt alternativ til Ipaden. Her får du gode tips til barn i alle aldre.