Jevnet med jorden

På lager
ISBN
9788203295539
Innbundet
kr 399,-

Detaljert informasjon

  • ISBN: 9788203295539
  • Salgsdato: 30.09.2019
  • Språk: Bokmål
  • Sider: 330
Høsten 1944, da de tyske styrkene på nordfronten måtte trekke seg tilbake, tok de i bruk den brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms. En hel landsdel ble jevnet med jorden og befolkningen tvangsevakuert, med enorme menneskelige omkostninger. Tiltaket ble begrunnet militært: Det gjaldt å forhindre en russisk invasjon, het det i propagandaen.

Begrunnelsen var en bløff. Det foreslå ingen militær trussel fra russernes side. I virkeligheten var det NS-regimet og Reichskommissar Terboven som fikk Hitler til å gi ordre om at Nord-Norge skulle legges i aske. Hensikten var å hindre de norske eksilmyndighetene i å bite seg fast i nord.

Nye arkivfunn viser at det hele dreide seg om en krigsforbrytelse av dimensjoner. Hvorfor ble ingen tiltalt og straffet etter krigen for de ufattelige lidelsene som var blitt påført sivilbefolkningen i Nord-Norge?

 

«Olsen har med eit formidabelt arbeid levert ei bok som vil bli ståande om krigens mest dramatiske kapittel på norsk jord.» Alf Skjeseth, Klassekampen

«Velskrevet beretning med meningers mot.» Fredrik Fagertun, Nordlys

Vis mer informasjon om boka… Vis mindre informasjon om boka…

Per Kristian Olsen

Mer om forfatteren