Hjem

Velg format

199 kr
På lager
ISBN
9788203219924
 • Papirbøker sendes innen 2 virkedager
 • Ebøker kan sendes til Kindle
Lotus, Georgia, på førtitallet: To barn fra det afroamerikanske fattigstrøket er et sted der de ikke burde være. De ligger i en eng, fascinert av maktkampen mellom to hingster. På veien hjem blir de vitne til at liket av en svart mann dumpes og begraves av hvite menn. De er lamslåtte av skrekk, men minnet fortrenges, bare erindringen om hestene blir tilbake.

Flere år senere, på femtitallet, vender krigsveteranen Frank Money tilbake til hjembyen i Georgia. Han bærer med seg fryktelige minner fra Koreakrigen. Hverdagen er preget av rasisme, mareritt og for mye alkohol. Når han får vite at søsteren Cee er dødssyk, drar han for å hjelpe henne. Under reisen dukker minner fra barndommen og krigen opp, og han oppdager at han er i besittelse av en styrke han aldri hadde trodd han ville finne tilbake til. Endelig kan han forsones med fortiden. Endelig er han kommet hjem.

Med denne romanen bekrefter nobelprisvinneren Toni Morrison nok en gang at hun hører til toppskiktet av amerikanske forfattere. Hennes romaner om den svarte befolkningens historie i USA er sterke og tankevekkende, og innlevelsen i personene hun skildrer, er dyp. " 'Hjem' er snarere en varm og empatisk bok om traumatiserte folk som klarer å finne frem til en form for selvrespekt, om ansvaret vi har for oss selv og hverandre."
Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

"Praktfull bok fra nobelprisvinner Toni Morrison. (...) Ikke et ord synes unødig i denne stramme og nærmest fullkomne romanen. Den er skrevet med en sensitivitet for liv og mennesker, og med en lyrisk presisjon i språket, som bergtar."
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

"Veien hjem er både voldelig og poetisk i mesteren Morrisons nyeste roman."
Mari Nymoen, VG (terningkast 6)

"Med all sin innebygde dramatikk framstår kortromanen «Hjem» langt på veg som et konsentrat av det Toni Morrison hittil har streifet innom i sin romankunst. (...) Når språket i tillegg veksler uanstrengt mellom det røffe og det vart poetiske, blues og gospel, er det bare å applaudere."
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Vis info om boka Skjul info om boka

Nivå Voksen
Sider 124
Utgitt 2014
ISBN 9788203219924
Format Pocket
Språk Bokmål
Oversetter Bodil Engen
Salgsdato 05.05.2014
Orig. tittel Home
Emne Romaner Etterkrigstiden Afro-amerikanere Georgia USA Rasisme Skjønnlitteratur

Chloe Anthony Wofford

Toni Morrison ble født Chloe Anthony Wofford i 1931 i Ohio, USA. Sin utdannelse tok hun ved universitetene Howard og Cornell, der hun studerte humanistiske fag.
Raskt etter debuten i 1970 med romanen "The Bluest Eye" (De blåeste øyne) fikk Morrison stor oppmerksomhet for sin narrative teknikk og øre for de stille dialoger, samt sine beskrivelser av det svarte Amerika.
I 1965 flyttet Morrison til New York der hun arbeidet som redaktør for Random House samt underviste i skjønnlitterær skriving ved Princeton.

Toni Morrison er en av USAs mest betydningsfulle forfattere. Hun fikk sitt gjennombrudd med "Sangen om Salomon", som ble valgt til "årets roman" av amerikanske kritikere i 1977. "Elskede" (1987) ble belønnet med Pulitzer-prisen og filmatisert i 1998. Også Jazz (1992) vakte stor begeistring på grunn av sin pulserende, rytmiske prosa. I 1993 mottok Morrison Nobels litteraturpris.

Morrison skriver styggvakkert poetisk og visjonært. Den emosjonelle intensiteten, språkets særegne flyt og vekslende tempo, samt de vare observasjoner av livet har bidratt til forfatterens enorme suksess. Men det er ikke minst Morrisons engasjement som er hennes styrke. I sine romaner behandler Morrison de svartes posisjon og historie. Kulturarv, eller rettere, bevaringen av en kulturarv, og det å avskjæres fra sin egen historie er sentrale tema for forfatteren, som også har gitt sterke skildringer av svarte kvinners liv i USA. Og den innflytelse hun etter hvert har oppnådd, har hun hele tiden benyttet til å forsvare kunstnerens rolle i samfunnet, samt oppmuntret andre fargede forfattere. Les mer

Andre i samme serie

 1. Alle vil hjem. Ingen vil tilbake
  Alle vil hjem. Ingen vil tilbake
  Pocket
  199 kr
 2. Anna
  Anna
  Pocket
  199 kr
  Kommer
 3. Bergtatt
  Bergtatt
  Pocket
  199 kr
 4. De udødelige
  De udødelige
  Pocket
  179 kr
  Kommer
 5. Den klønete skytsengelen
  Den klønete skytsengelen
  Pocket
  199 kr
 6. Det finnes ingen helhet
  Det finnes ingen helhet
  Pocket
  199 kr
 7. Det store eventyret
  Det store eventyret
  Pocket
  199 kr
 8. Fars krig
  Fars krig
  Pocket
  229 kr
 9. Hjem
  Hjem
  Pocket
  179 kr
  Kommer
 10. Homo Falsus
  Homo Falsus
  Pocket
  199 kr
 11. Jeg er brødrene Walker
  Jeg er brødrene Walker
  Pocket
  199 kr
 12. Karusellmusikk
  Karusellmusikk
  Pocket
  199 kr
 13. Kloden dreier stille rundt
  Kloden dreier stille rundt
  Pocket
  199 kr
 14. Kongen av Europa
  Kongen av Europa
  Pocket
  199 kr
 15. Kunsten å leve
  Kunsten å leve
  Pocket
  199 kr
 16. Menneskenes hjerter
  Menneskenes hjerter
  Pocket
  199 kr
 17. Morgen i Jenin
  Morgen i Jenin
  Pocket
  199 kr
  Kommer
 18. Rand
  Rand
  Pocket
  199 kr
 19. Rinnans testamente
  Rinnans testamente
  Pocket
  229 kr
 20. Samlede dikt
  Samlede dikt
  Pocket
  199 kr
 21. Speil
  Speil
  Pocket
  199 kr
 22. Tegn til kjærlighet
  Tegn til kjærlighet
  Pocket
  199 kr
 23. Verdens ende
  Verdens ende
  Pocket
  179 kr
  Kommer